- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Директор МИА Русија севодња: Нобелова награда за мир једна од најспорнијих

© Sputnik / Алексей Филиппов / Уђи у базу фотографијаГенерални директор новинске агенције „Русија севодња“ Дмитриј Кисељов на Источном економском форуму у Владивостоку
Генерални директор новинске агенције „Русија севодња“ Дмитриј Кисељов на Источном економском форуму у Владивостоку - Sputnik Србија, 1920, 08.10.2021
Пратите нас
Нобелова награда за мир је једна од најспорнијих номинација у Нобеловом комитету, оценио је генерални директор МИА Русија севодња Дмитриј Кисељов поводом доделе овог признања главном уреднику „Нове газете” Дмитрију Муратову.
Такве одлуке девалвирају саму награду, навео је Кисељов на свом Телеграм каналу.
Муратову је, уз америчко-филипинску новинарку Марију Ресу, додељена Нобелова награда за мир за 2021.годину. Нобелов комитет истакао је њихове „напоре на заштити слободе изражавања мишљења, што је претпоставка за демократију и трајни мир“.
Сам Муратов је рекао да није награђен он, него „Нова газета“. Реч је о листу који откад је покренут 1993. оштро критикује власт. У руској јавности Муратов је познат и као један од оних који су тврдили да власт стоји иза убистава новинарке „Нове газете“ Ане Политковске 2006. године, као и опозиционара Бориса Њемцова 2015.године.
Муратов је отворено изражавао противљење политици Кремља у вези са Кримом, а био је и међу потписницима писма подршке протестним акцијама у Белорусији. На изборима 2011. био је на листи партије Јаблоко, чији је члан постао 2004. године.
Муратов је трећи Рус који је добио Нобелову награду за мир: пре њега то признање понели су активиста за људска права Андреј Сахаров и бивши председник СССР Михаил Горбачов.
Главни уредник Нове газете Дмитриј Муратов - Sputnik Србија, 1920, 08.10.2021
РУСИЈА
„Талентован, храбар и посвећен својим идеалима“: Кремљ честитао Муратову на Нобеловој награди
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала