- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

„Фаворизовала Кинезе“: Хоће ли шефица ММФ-а преживети скандал?

© AFP 2023 / NICHOLAS KAMMKristalina Ivanova Georgieva
Kristalina Ivanova Georgieva - Sputnik Србија, 1920, 08.10.2021
Пратите нас
Шефица ММФ-а Кристалина Георгијева на све начине покушава да преживи скандал. Он је избио након тзв. WilmerHale извештаја због којег је Светска банка укинула Дуинг бизнис извештај у ком су земље рангиране према условима пословања.
WилмерХале извештај донео је, између осталог, закључак да је Георгијева као некадашња чланица Светске банке притискала креаторе Дуинг бизниса да фаворизују поједине земље те је тако наводно тражила побољшање позиције Кине на лествици, преноси Јутарњи лист.
С обзиром да је СБ укинула своју најутицајнију публикацију коју је издавала 17 година, чинило се да су налази WilmerHale извештаја неупитни те је преостало само питање може ли Георгијева након Светске банке да настави да води другу важну светску финансијску институцију – Међународни монетарни фонд (ММФ).
Наиме, Дуинг бизнис био је огроман и врло скуп пројекат који је укључивао 12.500 експерата како би се прикупили подаци у 190 земаља о правилима и условим свакодневног пословања са снажним утицајем на низ држава, те је јасно да се такав подухват не укида без врло уверљивих аргумената. Поготово јер су поједине владе увеле праћење напретка на Дуинг бизнис лествицама у своје националне програме. Но, сада се бивша шефица Светске банке и садашња шефица ММФ-а жестоко брани и напада WilmerHale да су донели закључке на темељу непроверених информација.
У четвртак је одржан састанак извршног одбора ММФ-а на којем су испитивали Георгијеву о оптужбама из WilmerHale извештаја да је вештачки подигла Кину на Дуинг бизнис лествици, али су се на крају разишли без закључка те поручили како још морају да разговарају о улози шефице ММФ-а у креирању Дуинг бизнис лествице.
Коначни закључак о поступању Георгијеве биће донесен у петак, непосредно пред уобичајени годишњи састанак ММФ-а и Светске банке који окупља министре финансија и централне банкаре у Вашингтону.
У спорном „Дуинг бизнис 2018“ извештају Кина је је помакнута за седам места према горе након промене методологије.
Цеви гасовода Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2021
ЕКОНОМИЈА
Чека ли свет енергетска катастрофа
Економска криза - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2021
Нов разлог за страх: ММФ упозорава на инфлацију и последице
Бил Гејтс у Давосу 2018. - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2021
Чувени економиста у рату са Билом Гејтсом и ММФ-ом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала