- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лондон тврди да Русија намерно ограничава испоруке гаса Европи; Кремљ: Чист популизам

© Sputnik / Кирилл КаллиниковПоглед на Кремљ
Поглед на Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 08.10.2021
Пратите нас
Портпарол Кремља Дмитриј Песков сматра да су оптужбе Лондона да Русија намерно ограничава испоруке гаса Европи због гасовода „Северни ток 2“ чист популизам и да немају везе са стварношћу.

„Русија ништа не ограничава. Русија продаје онолико гаса колико га купују. Ако Европа, па и Британија, буду потписивале више уговора за испоруке гаса онда ће им се и више испоручивати. Или Британија жели да Русија бесплатно шаље неограничене количине гаса? То би требало да разјасне“, подвукао је Песков.

Како је раније писао лист „Тајмс“ позивајући се на портпарола британског премијера Бориса Џонсона, влада Велике Британије сматра да је Москва намерно смањила извоз енергената како би приморала ЕУ да одобри „Северни ток 2“.
Песков је у коментару Спутњику нагласио да су такве изјаве „чист популизам“.
Европско тржиште гаса последњих месеци прилично осцилира: почетком августа хартијама од вредности за испоруке горива трговало се по цени од 515 долара, док су се до краја септембра оне више него удвостручиле, а ове недеље на берзи је забележен историјски максимум од 1.937 долара за хиљаду кубних метара. Затим је уследио пад – цене су се смањиле скоро за половину, на испод хиљаду долара.
Стручњаци повећање цене гаса приписују ниском нивоу попуњености складишта гаса, ограниченој понуди главних добављача и великој потражњи природног течног гаса у Азији.
Раније је немачка канцеларка Ангела Меркел саопштила да Русија испуњава све уговоре о испоруци гаса и навела, да не искључује да су земље саме криве што нису наручиле довољне количине гаса.
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 08.10.2021
РУСИЈА
Борељ: Русија ће морати о гасу да разговара са уједињеном Европом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала