- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Из Аустралије за Спутњик: Да ли ће Новак моћи да игра и без вакцине?

© AP Photo / Hamish BlairНовак Ђоковић након освајања Аустралијан опена 2021.
Новак Ђоковић након освајања Аустралијан опена 2021. - Sputnik Србија, 1920, 08.10.2021
Пратите нас
„Уколико питате просечног Аустралијанца да ли би примио невакцинисану особу у државу рекао би не. Исто важи и за Аустралијан опен. Рекли би вам да турнир не мора ни да се одржи“, рекао је за Спутњик Вања Кнежевић који живи у Аустралији. О ситуацији пред први Гренд слем у години говорио је и Мајкл Бабић, чувени фотограф који живи у Мелбурну.
Након што је објављено да ће сви учесници Аустралијан опена на турнир моћи да дођу само уколико имају потврду о вакицинацији, покренута је полемика о томе да ли ће Новак Ђоковић, освајач девет трофеја, играти први Гренд слем у години.
У Аустралији се спроводе ригорозне мере, а тамошња власт за циљ има што већи проценат вакцинисаног становништва. Ипак, иако државе спроводе исте мере, мишљења су подељена.
За Спутњик су ситуацију у Аустралији анализирали Мајкл Бабић, фотограф који годинама бележи историјске тренутке на Аустралијан опену и живи у Мелбурну, као и Вања Кнежевић, човек који има своју компанију у Сиднеју.
Док Вања сведочи да се у Сиднеју строго придржавају мера и поштују све што надлежни препоруче, чувени фотограф негира такву ситуацију како у том граду тако и у Викторији.
Бабић сматра да је први Гренд слем у години само жртва политичког програма и да директор Аустралијан опена чини све што је у његовој моћи да уради оно што буде захтевала већина тенисера.
„Све што могу рећи је да је Крег Тајли, директор турнира, свестан да не желе сви играчи да се вакцинишу, тако да он одбија да уведе обавезно вакцинисање. Међутим, Министарство здравља и Влада Викторије, донела је одлуку о обавезном вакцинисању за професионалне спортисте, што може да се промени до краја године. Према томе, све личи на политичку тактику да се народ убеди да се вакцинише у што већем броју, а да при том политичари накупе поене и преузму заслугу“, објаснио је Бабић.
© AFP 2023 / Вилијам ВестНовак Ђоковић Крег Тајли
Новак Ђоковић Крег Тајли - Sputnik Србија, 1920, 08.10.2021
Новак Ђоковић Крег Тајли
Он такође тврди да је у Новом Јужном Велсу, држави чији је Сиднеј главни град, мали проценат вакцинисаних здравстених радника.
Они не могу да натерају седам одсто здравствених радника само у једној држави (Нови Јужни Велс) да се вакцинишу, како онда да натерају тенисера који није из њихове државе да се вакцинише? Такође, преко 250 возача хитне помоћи у једном региону у Викторији одбило је да се вакцинише. Неки полицајци напустили су посао јер нису желели да се вакцинишу. Чисто сумњам да ће у јануару 2022. године сваки тенисер бити вакцинисан. Изгубиће и публику, а неколико играча у ТОП 10 нису се изјаснили о вакцинацији“, објаснио је за Спутњик Мајкл Бабић.
Други угао понудио је Кнежевић који годинама развија свој бизнис у Сиднеју. Према његовим речима, становници се придржавају мера, а вакцинисаних је све више јер је нормалан живот без те потврде готово немогућ.
„Аустралија спроводи изузетно ригорозне мере, а становници се тога придржавају. У продавнице улазе само вакцинисани и није могуће шетати ван свог округа“, почео је саговорник.
„Индустрије су биле затворене, канцеларијски посао се ради се од куће. Уколико питате просечног Аустралијанца да ли би примио невакцинисану особу у државу рекао би не. Исто важи и за Аустралијан опен. Рекли би вам да турнир не мора ни да се одржи“, истако је Кнежевић.
Његове речи правдају бројеви који су у порасту. У Аустралији је скоро 80% становништва примило прву дозу вакцине.
© AP Photo / Mick Tsikas/AAP Image via APПротести у Аустралији против локдауна
Протести у Аустралији против локдауна - Sputnik Србија, 1920, 08.10.2021
Протести у Аустралији против локдауна
Он сматра да се Парламент строго држи донетих одлука и закона, па да су тако мало шансе да се у Викторији било шта промени због Аустралијан опена.
„Да је више играча у првих 15 невакцинисано можда би се одлука и разматрала, овако колико год је Новак велики спортиста то не занима власт која само спроводи рестрикције да би ублажила стање узроковано короном“, објаснио је Кнежевић за Спутњик.
Према најновијим званичним информацијама, објављеним 10. октобра у Аустралији, када у Новом Јужном Велсу буде дотигнут број од 70% вакцинасног становиштва, моћи ће да се уђе у ту земљу уз приложен доказ о две дозе вакцине.
Када је у питању Викторија на снази је и даље одлука да ће учесници Аустралијан опена морати обе дозе да приме до 26. новембра.
Оно што не иде у прилог невакцинисаним тенисерима и турниру је то да је Викторија међу последњим држава у којој ду донете мере, томе сведочи и саговорник Спутњика.
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2021
СПОРТ
Ђоковић поново на мети „теорија“ – због фотографије из Америке /фото/
„Викторија је последња увела мере. У тренутку када је број заражених порастао увели су правила која важе и у осталим местима. До тог момента је било мање ригорозно“, објаснио је Кнежевић.
„Те титуле те неће заштитити. Једина титула која може да те заштити је да можеш да кажеш да си примио две дозе вакцине“, речи су Дена Ендрујса, премијера аустралијске државе Викторија, које је упутио Новаку Ђоковићу најбољем тенисеру света.
Новак Ђоковић због својих изјава често је проглашаван као „антиваксер“, међутим постоји и изјава у којој српски ас јасно наглашава да није искључио опцију вакцинације.
„Видео сам да су инострани медији мало извукли из контекста моју изјаву и написали да сам против било какве вакцинације. Проблем је када те неко тера да на силу у тело убациш нешто непроверено. То је за мене неприхватљиво. Нисам против вакцине, ко сам ја да причам о томе“, објаснио је Ђоковић који ће ускоро ипак морати да „пресече“ и донесе одлуку.
Тешко је тенисерима који одбијају вакцину да се надају да ће се одлука променити јер је довољно да се присете претходне године.
Турнир је прошле сезоне претрпео низ критика од играча, Новак је и тада био у центру пажње када је покушао да се избори за већа права својих колега.
Ђоковић је тада у писму које је послао директору турнира између осталог тражио да играчи који имају негативан текст буду мање дана у изолацији као и то да раде са кондиционим тренером.
Међутим и тада је премијер Викторије Новаку рекао „Не“.
„Људи могу слободно да дају спискове жеља, али одговор је не. Правила важе за све. Сви су о томе били информисани пре доласка и то је био услов који су прихватили. Овде нема посебног третмана, јер вас вирус третира посебно“, изјавио је тада Ден Ендрујс.
Иако постоје наводи да се Ђоковић вакцинисао јер је усликан на једном музичком фестивалу у Њујорку који захтева доказ о вакцинацији ти наводи и даље нису потврђени.
Најбољи тенисер света Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2021
СПОРТ
Драма се наставља: Аустралијан опен се сели због Новака?
Такође, Данил Медведев и Стефанос Циципас, други и трећи тенисер света не желе да открију да ли су вакцинисани.
Једна од последњих информација о Аустралијан опену је и та да постоји опција да турнир буде одржан у Сиднеју где не постоји закон који обавезује професионалне спортисте на вакцинацију.
То би било добро и из разлога што се за тај део Аустралије како је наведено најављује и попуштање мера када се достигне одређени број вакцинисаних.
Од првог децембра Сиднеј ће ублажити мере за невакцинисане, али је премештање првог Гренд слема у години и даље само потенцијално решење о којем нема званичних података.
Фелисијано Лопес и Роџер Федерер - Sputnik Србија, 1920, 08.10.2021
СПОРТ
Федерер се опростио од још једног дела своје историје
Богдан Обрадовић - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2021
СПОРТ
„Једва су дочекали да се обрачунају са Новаком, боли их што је нестала њихова барбика – Федерер“
Српски тенисер Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2021
СПОРТ
„Град светлости“ чека Новака Ђоковића
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала