Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Нове мере из Приштине против Србије - Куртијев предизборни маркетинг

© AFP 2023 / SASA DJORDJEVIC Барикада на граници Србије са Косовом
Барикада на граници Србије са Косовом - Sputnik Србија, 1920, 08.10.2021
Пратите нас
Приштина је одлучила данас да уведе заштитне анти-дампинг мере на неке производе из централне Србије, како тврде, ради заштите индустрије и трговине. Ово је нови вид притиска и нова провокација Аљбина Куртија пред локалне изборе, каже Др Дејан Вук Станковић.
Како је саопштено из Министарство индустрије привремених институција, једна од мера односи се на увођење три евроцента по килограму на увоз животињског концентрата из централне Србије, а друга такође три евроцента за увоз једне јединице грађевинског блока. Обе одлуке су у складу са Уставом тзв. Косова, Законом о анти -дампинг мерама и мерама противтеже, као и са косовским међународним обавезама.

Доказ да Албанци неће сарадњу са Србијом

Доктор политичких наука Дејан Вук Станковић сматра да је ово нови вид притиска и нова провокација која има за циљ да Аљбина Куртија учини битним у албанском јавном мњењу у сусрет предстојећим локалним изборима.
„Уједно ово је и доказ да Албанци уопште не желе разговор на националним основама и на основама неког минималног уважавања две преговарачке стране,“ каже Станковић.
Поновно увођење такси у неком облику је, додаје он, показатељ да се односи погоршавају и пут ка томе да ионако компликован политички процес постане што је могуће више тензичан.
„Сада није на потезу толико српска страна колико је на потезу специјални изасланик за преговоре ЕУ Мирослав Лајчак и његов амерички колега Габриел Ескобар. Видећемо да ли ће они реаговати у стварању предуслова за неки дијалог о нормализацији или ће пустити овако Албанцима да истерују своје како им се прохте и да руше све мостове сарадње са Србијом,“ истиче саговорник Спутњика.

На потезу Лајчак и Ескобар

Станковић напомиње да ове мере и економски Србији наносе штету, јер је Србија велики извозник на косовско тржиште.
„Али то је просто део њихових провокација а да ли ћемо ми одиграти на неку карту и узвратити им не знам, али мислим да треба о томе размислити,“ каже Станковић.
Наши стручњаци за економију објашњавају да је Приштина решила да за три цента обрачунавају више факторну вредност ове робе и на тај начин они постају неконкурентни у односу на произвођаче из Србије.
Мере су уведене, наводно, након анализе урађене на захтев локалних произвођача концентрата за живину и Удружења произвођача грађевинског материјала, а којом је, како кажу, утврђено да се локални производи продају по нижим ценама него у централној Србији. Ове мере ће важити наредних шест месеци, а онда ће се продужити за још шест.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала