- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Револуционарно откриће: Побеђена је једна од највећих пошасти човечанства

© AFP 2023 / PIUS UTOMI EKPEIДеца црнци, маларија
Деца црнци, маларија - Sputnik Србија, 1920, 08.10.2021
Пратите нас
Наука је после 100 година истраживања победила једну од највећих пошасти човечанства, Светска здравствена организација одобрила је прву вакцину против маларије, која односи стотине хиљада живота. Не заборавите да је реч о ендемској болести, вакцина не значи ништа за наше држављане који путују у Африку, упозорава инфектолог Проф. др Дарко Ножић.
Пре шест година се показало да је вакцина названа РТС,С или Мосqуириx ефикасна у борби против маларије. Вакцину која ће, пре свега заштитити децу, развили су научници у Африци.
Зато је 2,3 милиона доза од 2019. године дато бебама у Гани, Кенији и Малавију у великом пилот-програму којим је координирала Светска здравствена организација. Сада је саопштила да вакцина британског произвођача лекова ГлаxоСмитхКлине улази у широку употребу.

Вакцина против маларије – једне од највећих пошасти

Од маларије, коју преноси специфична врста комарца, годишње страда више од 400 хиqада људи, углавном деце у Африци. Већина оних које је болест убила била су млађа од пет година.
CC0 / Рixabay / Комарац
Комарац - Sputnik Србија, 1920, 08.10.2021
Комарац
Еминентни српски инфектолог др Дарко Ножић не крије радост због вести о вакцини. Он објашњавa да ће вакцином бити побеђен опасан паразит који насељава еритроците, црвена крвна зрнца - буквално их растура.
„Локализује се у јетри и слезини, људи заправо имају једну тешку анемију услед растурања црвених крвних зрнаца. Може да оде и на мозак, то је церебрална маларија, најтежи облик. Првенствено је паразит крви, али напада и све друге органе, јетру, слезину, мозак, плућа и често је смртоносан“, каже Ножић.
Он додaје да је срећа што комараца који преносе маларију нема у земљама са сличном климом, инсекти који преносе паразит живе само на Афричком континенту. Свакако упозорава на опрез.
„То су специфичне врсте комараца, маларија је у суштини ендемска болест, везана за тропске крајеве, али није искључено, ако се комарци запате, да се пренесе. Било је пар случајева у Грчкој, биле су то избеглице које су у себи имале паразите. Али и ако се комарац неким случајем задеси на другом месту, онда није искључено да маларија стигне рецимо на Медитеран. То човек не може никад да искључи“, каже овај лекар и додаје да је теоретски све могуће, па и преношење комараца авионом на други континент.
Он подсећа да је маларије шездесетих година прошлог века било и у Македонији, а 2016. четворица македонских држављана који су боравили у Африци, вратили су се у земљу оболели, један је преминуо.
CC0 / Pixabay / Деца
Деца - Sputnik Србија, 1920, 08.10.2021
Деца

Више од 150 милиона случајева годишње

Сваке године у свету се региструје више од 150, па и до 350 милиона нових случајева, а више од 400 хиљада људи не преживи ову болест.
„Досадашња вакцина је била само експериментална, зато ово јесте велика вест. Ипак, маларија је болест која се спречава лековима, али они који живе у Африци не могу да их пију. Медикаменте за спречавање маларије пију људи путују туристички или да раде тамо. Пију се лекови и на тај начин се спречава. Почиње се пре путовања, пије се током путовања и две, три недеље, касније“.
Доктор Ножић скреће пажњу на чињеницу да људи, управо због тога што је реч о ендемској болести, мисле да маларија напада неког другог, одлазе у Африку без страха, а они који често путују понекад и забораве да пију лекове.
Некадашњи начелник Клинике за инфективне болести ВМА додаје да се и неколико наших пилота заразило и подсећа на случај докторке која је у Африци боравила у мировној мисији. Преминула је у Војномедицинској академији од последица тешког облика маларије.
Дакле, узимање лекова који могу да спрече маларију обавезно је пред пут на црни континент.
© Sputnik / Лола ЂорђевићВакцинација
Вакцинација - Sputnik Србија, 1920, 08.10.2021
Вакцинација
„Код нас је доступан Доксициклин, лек Довицин, он може да послужи, али има више специфичних лекова који код нас не могу да се нађу, а има их у Африци. Многи ће прeпознати да се ради о антибиотику, у праву су, али он делује на маларију, користи се и за лајмску болест и друге инфекције. То је лек који у Србији може да се узме у апотеци“, каже Ножић и додаје да Србија не увози друге лекове против маларије, зато што није велика потражња.
Он верује да нисмо до краја свесни колико је добра вест стигла из СЗО, јер због чињенице да смо безбедни, не схватамо да је маларија пошаст која вековима односи огроман број живота, више него корона.

Зашто се толико чекало

Упитан како је могуће да је вакцина против ковида 19 направљена непуних година дана од појаве вируса, а да се на цепиво против маларије чекало цео век, наш саговорник каже да је одговор комплексан, али да његов највећи део лежи у чињеници да је реч о ендемској болести, на најсиромашнијем континенту.
„Звучи чудно, али то је болест која је „домаћа“, требало би да се лако спречава. Маларија је као СИДА, болест која се не преноси са човека на човека, а за корону је била потребна брза реакција, јер су људи брзо умирали, заражавање је било масовно. Ово је ипак болест која је могла да се спречи на други начин, лековима“.
Француски војни лекар Алфонс Лаверан је 1907. године добио Нобелову награду за откриће узрочника маларије. Познати биолог Роберт Кох открио је да се маларија може успешно спречити и исушивањем мочвара, природног станишта комараца.
Кафана Албанија у предратном Београду - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2020
Болести које су мучиле Београђане пред Други светски рат: У лето 1939. најмаларичнији град у Европи!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала