- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

У Бугарској Рус и још двоје странаца оптужени за крађу у фабрици оружја

© Фото : Pixabay / Victor SapozhnikovБугарска застава
Бугарска застава - Sputnik Србија, 1920, 08.10.2021
Пратите нас
Троје странаца, који су радили у бугарској фабрица оружја „Арсенал“ и који су ухапшени током јучерашњег дана, су оптужени за крађу, саопштио је бугарски лист „168 сати“ позивајући се на извор из Регионалног тужилаштва области Стара Загора у Бугарској.
Реч је о руском држављанину и двоје држављана Летоније.
Према информацијама из медија, у питању је породица коју чине мушкарац од 60 година, жена од 59 година и мушкарац од 24 године. Сво троје су радили на високим позицијама у фабрици „Арсенал“ која се бави производњом оружја и артиљеријског наоружања.
У њиховом аутомобилу, који је задржан на граници са Грчком, пронађени су цртежи и детаљи наоружања, које могу да искористе или неке бугарске или стране компаније-конкуренти.
Оптужени су за злоупотребу службеног положаја и крађу, за шта им следи десет година затвора. Друга оптужба се односи на незаконито изношење производа или технологија без одговарајуће сагласности. За овај прекршај им следи шест година затвора и казна нешто већа од 100.000 евра.
Бугарски експерт за питања националне безбедности Тихомир Стојчев је коментарисао инцидент у фабрици оружја и навео да је тешко рећи шта се заиста догодило, с обзиром да јавност нема информација какав уговор имају ухапшени са фабриком. Он је навео, да је могуће да су они радили на иновативним технологијама и да су одлучили да своје изуме доставе некоме другоме.
Експерт је навео да нема потребе да се одмах говори о шпијунирању „мада је та тема, вероватно, за некога веома погодна“. Он сматра да хапшење страних држављана може некоме бити од користи у погледу дипломатских односа. Подсетио је и на то да су недавно у Русији задржана бугарска оклопна возила која су требало да буду испоручена Белорусији. Возила су имала лажна документа.
Он је обратио пажњу и на то да се од 2018. године у фабрици догодило неколико инцидента који показују рањивост по питањима безбедности, десило се неколико пожара и експлозија у производним погонима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала