- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Орбан потписао резолуцију: Подршка за потез Пољака према ЕУ

© AP Photo / Noemi BruzakЗастава Мађарске
Застава Мађарске - Sputnik Србија, 1920, 09.10.2021
Пратите нас
Мађарски премијер Виктор Орбан потписао је резолуцију којом се поздравља одлука Уставног суда Пољске, који је оспорио првенство закона Европске уније над националним законима, и оптужио институције ЕУ да су превише прошириле овлашћења.
У резолуцији, мађарска влада позива институције ЕУ да поштују суверенитет земаља европског блока, изјавио је Орбанов портпарол Берталан Хаваси за мађарску агенцију МТИ.
У мађарској резолуцији се указује да је лоша пракса институција ЕУ, којом се занемарује принцип делегирања овлашћења, натерала пољски суд да размотри питање правног првенства.
„Првенство закона ЕУ би требало да се примени само у областима где ЕУ има надлежност и радни оквир за тако нешто је одређен у споразумима о оснивачким уговорима“, наводи се у мађарском документу.
Објава мађарског става дошла је након заједничке изјаве немачких и француских министара спољних послова, који су рекли да Пољска има моралну и правну обавезу да поштује законе Европске уније, у којој се налази од 2004. године, наводи АП.
„Чланство у ЕУ иде са потпуном и неограниченом оданошћу заједничким вредностима и правилима“, рекао је у петак увече француски министар Жан-Ив ле Дријан.
Он је додао да поштовање и придржавање мера морају важити за сваку чланицу, а то важи и за Пољску.
„То није само морална обавеза, већ и правна“, рекли су министри, као одговор на одлуку пољског Уставног суда, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала