Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Подухват успешно реализован! Застава ветерана 63. падобранске обишла свет /фото/

© Sputnik / Лола ЂорђевићВетерани 63. падобранске бригаде са заставом
Ветерани 63. падобранске бригаде са заставом - Sputnik Србија, 1920, 09.10.2021
Пратите нас
Несвакидашњи подухват ветерана 63. падобранске бригаде да њихова застава братства обиђе планету тако што ће је бивши припадници ове елитне јединице носити од руке до руке се остварио. Након хиљаде и хиљаде пређених километара, застава се вратила у Србију.
Подухват, каквог до сада није учинила ниједна специјална јединица у свету, а чији је идејни творац Момчило Минић Моца који годинама живи и ради у Бечу, реализовало је Удружење ветарана 63 падобранске бригаде, са циљем да падобранци ветерани расути свуда по свету и у време пандемије и отежаних услова путовања очувају контакт и потврде приврженост јединици.
На свом путу братства, предавана из руке у руку, обилазила је градове, државе, континенте, прелазила океане, путовала аутомобилом, мотором, глисером, камионом, авионом, преносећи славу бригаде и спајајући њене бивше припаднике.
© Sputnik / Лола ЂорђевићЗастава ветерана 63 падобраске бригаде, на свом путу братства
Застава ветерана 63 падобраске бригаде, на свом путу братства  - Sputnik Србија, 1920, 09.10.2021
Застава ветерана 63 падобраске бригаде, на свом путу братства
Упркос пандемији и затворању граница, мисија одавања почасти палим саборцима и поновном окупљању припадника бригаде није прекидана.
Од када је крајем новембра 2020. године, на пут око света кренула из Ниша, застава је обишла Србију, Балкан, Европу, Америку, Канаду, завијорила се на Нијагариним водопадима, хладној Аљасци и далекој Аустралији, све до Израела који је био њена последња инострана дестинација пре повратка у Србију. Жеља, да застава стигне и до Русије, нажалост није остварена због изненадне смрти амбасадора Мирослава Лазанског.
© Sputnik / Лола ЂорђевићСвечана примопредаја заставе ветерана 63. падобранске бригаде
Свечана примопредаја заставе ветерана 63. падобранске бригаде - Sputnik Србија, 1920, 09.10.2021
Свечана примопредаја заставе ветерана 63. падобранске бригаде
Поносно и часно, на свом путу око света, закорачила је и међу заставе других специјалних јединица, где јој је од стране војних падобранаца указана почаст.Са истим поштовањем дочекивана је у дипломатским и конзуларним представништвима Србије широм света, као и у православним храмовима у којима су одржавани парастоси погинулим припадницима бригаде.
Заставу са натписом, "За отаџбину, за друга, за пушку, за војничку и ратничку част – падобранци 63. падобранске бригаде" на њеном пропутовању пратила је и књига у којој су ветерани ове бригаде, учесници ратова деведесетих и бомбардовања 1999. уписивали своја сећања и емоције везане за ту бригаду.
© Sputnik / Лола Ђорђевић"Част ми је што сам прве лекције о животу научио у 63. падобранској", записао је један од ветерана у књигу сећања
Част ми је што сам прве лекције о животу научио у 63. падобранској, записао је један од ветерана у књигу сећања - Sputnik Србија, 1920, 09.10.2021
"Част ми је што сам прве лекције о животу научио у 63. падобранској", записао је један од ветерана у књигу сећања
Према замисли творца овог подухвата, застава би требала да 14 октобра, када ветерани и славна јединица обележавају свој дан стигне на нишки аердром, где ће, заједно са књигом утисака, бити остављена у спомен соби јединице.
Подсетимо, 63. падобранска бригада је формирана у Нишу 1967. године, током деценија израсла је из ваздушно-десантне јединице у специјалну падобранску бригаду. За показану храброст и учињена херојска дела током борбених задатак бригада је 1999. године одликована Орденом народног хероја.
© Sputnik / Лола Ђорђевић“За отаџбину, за друга, за пушку, за војничку и ратничку част, падобранци 63. падобранске бригаде РАДЕ”, падобранска заклетва на најбољи начин осликава обележја једног војног падобранца.
“За отаџбину, за друга, за пушку, за војничку и ратничку част, падобранци 63. падобранске бригаде РАДЕ”, падобранска заклетва на најбољи начин осликава обележја једног војног падобранца. - Sputnik Србија, 1920, 09.10.2021
“За отаџбину, за друга, за пушку, за војничку и ратничку част, падобранци 63. падобранске бригаде РАДЕ”, падобранска заклетва на најбољи начин осликава обележја једног војног падобранца.
Поред заклетве отаџбини, припадници 63. падобранске бригаде дају заклетву и јединици. “За отаџбину, за друга, за пушку, за војничку и ратничку част, падобранци 63. падобранске бригаде РАДЕ”, падобранска заклетва на најбољи начин осликава обележја једног војног падобранца.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала