- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова о плановима ЦИА за Кину: САД не контролишу ни своју границу

© Фото : Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 09.10.2021
Пратите нас
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова прокоментарисала је промене у структури америчке Централне обавештајне агенције (ЦИА) које укључују планове за помно праћење дејстава „агресивне Русије“ и Кине.
Захарова је приметила да америчке методе борбе против геополитичких претњи у 21. веку подсећају на стратегије из времена Хладног рата.
„Бићете изненађени, али ЦИА ће се борити против главне геополитичке претње 21. века методама 20. века, односно, извукавши из музејских складишта омиљене стратегеме из доба Хладног рата. Вашингтон не крије да ће ради остваривања свог ‘племенитог циља’ бити повећан кадар ЦИА (више америчких шпијуна – више слободе на амерички начин), а за Кином је појачан надзор. Наравно, нису заборавили ни нас – у саопштењу је одвојено дато да ће се дејства ‘агресивне Русије’ помно пратити. Поменути смо заједно са тероризмом, Северном Корејом и Ираном“, истакла је портпаролка.
Она је објаснила да се такве промене у структури Агенције дешавају у време када „галопирајући раст илегалних миграција, прекограничног организованог криминала и изазови повезани са пандемијом представљају стварну структурну претњу за националну безбедност света, укључујући Америку“. Међутим, према њеним речима, ЦИА не жели да појача своје напоре у овим објективно тешким областима.
„Да ли заиста ЦИА уопште није заинтересована у оно што се дешава у самим Сједињеним Америчким Државама? Пре неки дан ми је један амерички држављанин рекао како и ко прелази америчку границу са Мексиком, мирно се легализујући у оближњим Сједињеним Америчким Државама без иједног документа. Која је сврха бавити се имагинарним апсолутно измишљеним претњама које наводно потичу од Русије и Кине, а које се налазе хиљадама километара од самих Сједињених Америчких Држава, када Америка, у принципу, не контролише ситуацију на својим правим, а не жељеним границама, када криза унутар земље превазилази све оно што је било у америчкој историји од времена Грађанског рата?“, закључила је Захарова.
Директор ЦИА Вилијам Бернс објавио је у четвртак о формирању специјалног центра за борбу против глобалних изазова из Кине, а нова институција названа је Центар за мисију у Кини. Истовремено, Бернс је посебно нагласио да претња долази од кинеске владе, а не од њеног народа. Шеф ЦИА је објаснио да је Центар предвиђен да пружи свеобухватно реаговање и обједини посао који његова агенција већ ради против овог „кључног противника“.
Кинеска и америчка застава - Sputnik Србија, 1920, 08.10.2021
СВЕТ
Кина поручила Америци: Суздржите се!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала