- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бугарски суд продужио притвор Русу осумњиченом за шпијунажу

© Sputnik / Андрей СтаростинЧекић у сали за суђење
Чекић у сали за суђење - Sputnik Србија, 1920, 10.10.2021
Пратите нас
Окружни суд у бугарском граду Стара Загора продужио је притвору држављанима Русије и Литваније осумњиченим за индустријску шпијунажу, пише лист „Монитор“.
Према писању листа, међу притвореницима су светски познати инжењер за оружје, члан Руске академије наука Сергеј Зоненко, као и његова супруга Олга и син Венијамин, који имају литванско држављанство.
Како се наводи, Зоненко, који је израдио много пројеката у области муниције, живи у Бугарској осам година, а пре тога је радио за руску компанију. Његова научна дисертација била је посвећена безбедности нуклеарних реактора, истиче се у чланку.
У бугарској фабрици „Арсенал“ био је задужен за послове кумулативне муниције.
Зоненков адвокат покушао је да промени меру задржавања у кућни притвор или да му се забрани напуштање земље, али су осумњичени остали у притвору како не би могли да „сакрију или униште доказе“, додаје лист.
Раније је бугарско Министарство унутрашњих послова саопштило да су Рус и два држављана Литваније који су радили у војној фабрици „Арсенал“ приведени због сумње да су предавали поверљиве податке. Тада је наведено да се ради о 24-годишњем и 59-годишњем осумњиченом лицу из Литваније и 60-годишњем држављанину Русије који су радили у фабрици по уговору о раду. Њихове активности биле су везане за иновативне технологије.
Полицијско возило - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2021
Бугарска сумњичи групу Руса за организовање експлозија у фабрикама оружја
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала