Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Делегације учесника Самита покрета несврстаних стигле у Београд

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICЗаставе на ауто-путу
Заставе на ауто-путу - Sputnik Србија, 1920, 10.10.2021
Пратите нас
Делегације учесника комеморативног Самита покрета несврстаних који се одржава у понедељак и уторак, а међу којима је и син некадашњег председника Египта и једног од оснивача Покрета Гамала Насера, стигле су данас на аеродром Никола Тесла у Београду.
Међу делегацијама су министри спољних послова Судана и Палестине, Марјам Алмахади и Риалд Малки, асистент министра спољних послова Египта Ехаб Бадавеј, генерални секретар Министарства спољних послова Либије Мохамед Иса, помоћник министра спољних послова Арапске лиге Ахмед Кхатаби, амбасадор при УН Кубе Педро Квеста.
Такође, у Београд су стигли и заменик министра спољних послова Таџикистана Хусејин Махмурад, први заменик министра спољних послова Узбекистана Фархад Арзиев, као и генерални секретар министарства спољних послова Сингапура Ли Лонг.
Стигао је и министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу, који ће, као гост, учествовати на Самиту покрета несврстаних.
Допутовали су и министар спољних послова Венецуеле Феликс Пласенсија и дипломатски представници Гвинеје Бисао, Боцване и Зеленортских Острва.
На аеродрому их је дочекао државни секретар у Министарству спољних послова Србије Немања Старовић.
Званичници земаља чланица Покрета несврстаних и посматрача учествоваће на комеморативном скупу у Београду, којим се обележава 60 година од оснивања Покрета и прве конференције.
Долазак на конференцију у Београд потврдило је више од 100 делегација, а око 45 њих предводиће министри спољних послова.
У Београду, на највећем мултилатералном скупу у Европи ове године, очекује се и учешће неколико председника и премијера.
Домаћини Самита, који ће у понедељак и уторак бити одржани на Сајму, су Србија и Азербејџан, а Београд своје госте дочекује, као и пре шест деценија, са заставама свих земаља учесница које се могу видети дуж ауто-пута, али и у центру града.

„Дан за понос Србије“

Председник Србије Александар Вучић пожелео је добродошлицу представницима несврстаних земаља.
„Кишни дан у Београду, али дан за понос Србије. Пре 60 година несврстани су се окупили у Београду, данас је време за обнову идеја политичке независности и заједничког деловања слободарских земаља света“, поручио је Вучић у снимку објављеном на Инстаграму.
Вучић је навео да је срећан што се налази на челу Србије која је, како је казао, могла и имала снаге да организује овако величанствен скуп.
„Желим добродошлицу представницима 105 земаља и 9 међународних организација у Србију“, рекао је председник Србије.

Селаковић: Покрет несврстаних се вратио у родно место

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић оценио је да се скупом у Београду, којим се обележава 60. годишњица Покрета несврстаности, тај покрет вратио у своје родно место.
Он је истакао да се већ сада може рећи да ће тај скуп бити веома успешан, с обзиром да ће се у Београду, упркос пандемији корона вируса, окупити представници више од 100 земаља, са више од 40 министара иностраних послова.
"То су представници оних истих држава које у доброј мери некадашњу Југославију поистовећују са Титом и Београдом. Тито више није жив, али је Београд и даље симбол борбе за слободу тог дела света", рекао је Селаковић у интервјуу за данашњу "Политику".
У политици Републике Србије, која је примарно окренута чланству у Европској унији, не заборављају се традиционална партнерства и пријатељства, рекао је Селаковић и указао да поред блиских односа са Руском Федерацијом и НР Кином наша земља негује односе и са државама Блиског истока, афричког, азијског континента и Латинске Америке.
Он је подсетио да Србија данас успева да самостално и суверено доноси одлуке, као и да поново стиче међународни углед и добија прилику да разговара са страним партнерима.
"Међу земљама из Покрета несврстаних су и оне државе које су 1992. године међу реткима пружиле подршку СР Југославији и Србији, успротивиле се увођењу санкција и суспензији чланства наше земље у УН. То српски народ не сме да заборави", рекао је Селаковић.
Он је подсетио да је из неких од тих земаља је после 2000. године повучено наше дипломатско присуство.
"Да смо у некој од њих оставили и домара у амбасади да прича нашу аргументацију о Косову и Метохији, будите уверени да у неким случајевима не би дошло до признања сепаратизма Приштине", рекао је Селаковић.
Он је додао да је направљена база свих студената из несврстаних земаља који су овде студирали и да је установљено да их је више од 4.900 дипломирало на територији Србије, али да је далеко већи број оних који су одустали од студија, склопили овде брак и вратили се у своју земљу са неким другим занатом, знањем и вештином коју су овде научили.
"Приликом посете Хашемитској Краљевини Јордану крајем августа, од наших пријагтеља из Јордана добио сам информацију да се преко 5.000 наших девојака удало за Јорданце који су студирали у Србији", рекао је Селаковић, а пренео Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала