Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Лавров: Русију узнемирио недавни инцидент на северу Косова

© Sputnik / Лола ЂорђевићСергеј Лавров у Београду
Сергеј Лавров у Београду - Sputnik Србија, 1920, 10.10.2021
Пратите нас
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров рекао је да је са председником Србије Александром Вучићем разговарао о ситуацији у региону Балкана, укључујући Косово.
„Решење те ситуација обавезно треба да се заснива на поштовању Резолуције Савета безбедности УН 1244, да буде постигнуто у директном контакту Београда и Приштине и да коначно решење буде одобрено у УН и да одговара нашим српским пријатељима”, рекао је Лавров, који борави у посети Београду и данас се састао са председником Србије.

Узнемирење због инцидента на северу Косова

Навео је да је председник Русије Владимир Путин више пута нагласио то и да то остаје став Русије.
Прихватићемо решење које буде прихватљиво за Србију, додао је он.
Лавров је рекао да је Русију узнемирио недавни инцидент на северу Косова и да је Москва подржала одлучност председника Србије да реши тај проблем.
Указао је и на улогу коју ЕУ има у том процесу.

„Време је да се испуне договори постигнути пре много година, посебно ЗСО. Очекујемо и да ће Американци искористити свој утицај на Приштину да би се наставио дијалог и да би се дошло до договора које би било подржано у СБ УН које би одговарало нашим српским пријатељима“, рекао је Лавров и додао да „Европској унији не служи на част што се одлаже примена постигнутих договора“.

Он је додао да је Србија најважнији фактор мира и стабилности у региону и њено мишљење мора да буде уважено у свим дискусијама и процесима.
Упитан како види дијалог Београда и Приштине када Приштина не прихвата ништа договорено, он је подсетио да је Русија била та која је, када је усвајана Резолуција 1244, инсистирала на томе да у њој буде потврђен територијални суверенитет и интегритет Србије.
© Sputnik / Лола ЂорђевићСергеј Лавров и Александар Вучић
Сергеј Лавров и Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 10.10.2021
Сергеј Лавров и Александар Вучић
Инсистираћемо на томе и прихватићемо решење које одговара Србији, рекао је Лавров и подсетио да посебна одговорност лежи на ЕУ јер су јој УН дале мандат посредника.
Као минимум, оно што је договорено, а у првом реду ЗСО, мора бити што пре испуњено, рекао је руски министар спољних послова.

Утицај Русије на Балкану

Упитан као тумачи тврдње да Русија врши утицај на Балкану путем енергетике и на друге начине, Лавров је рекао да је Русија навикла на то.
„Ми се руководимо искључиво узајамном коришћу и избалансираним интересима”, рекао је руски министар и подсетио да ЕУ показује да полаже право на овај регион, као и на неке друге у свету.
„Али нама поручују да тамо где ЕУ има свој интерес Русија не треба да показује иницијативу. Да је то неоколонијално мишљење нема потребе да објашњавам. А ако неко има неке конкретне чињенице које потврђују неосноване тврдње да Русија на Балкану крши нечија прва и слично, нека их изнесе“, рекао је Лавров.

Питање вакциуна није само политичко, већ и комерцијално

Шеф руске дипломатије изјавио је да питање вакцина против вируса корона није само политичко, већ и комерцијално питање.
Одговарајући на питање новинара у вези са руским вакцинама и њиховом признању у државама ЕУ, Лавров је рекао да се, када је реч о узајамном признавању сертификата преговори воде већ дуго.
Договор, казао је, није постигнут јер постоје и неки објективни разлози и процедуре, али европске колеге о томе не желе јавно да говоре из политичких разлога.
Лавров је рекао да је Русија и даље става да земље произвођачи вакцина треба да одустану од патентне заштите како би се произвело што више доза.
Он је подсетио да је тај став председник Владимир Путин изнео јавно још у време одржавања самита Г20 и тај став и даље важи.
Додао је да тај руски став, нажалост, није прихваћен.
Састанак Сергеја Лаврова и Александра Вучића у Београду - Sputnik Србија, 1920, 10.10.2021
СРБИЈА
Вучић: Имаћемо најбољу цену гаса
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала