Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија, 1920
Криза у Авганистану
Најновије информације, фотографије и видео снимци, као и реакције из целог света на новонасталу кризу у Авганистану...

„Не могу више ово да поднесем“: Авганистанци смештени у Великој Британији моле да их врате кући

© AP Photo / Felipe DanaАвганистанке
Авганистанке - Sputnik Србија, 1920, 10.10.2021
Пратите нас
Хиљаде Авганистанаца који су побегли од талибана (терористичка организација забрањена у Русији) у Велику Британију, моле да им се помогне да се врате кући у Авганистан, јер су заглављени у јефтиним британским хотелима без адекватне здравствене заштите.
Програм назван "Топла добродошлица" покренуо је британски премијер Борис Џонсон 29. августа, како би помогао авганистанским избеглицама које стижу у Велику Британију да обнове свој живот, пронађу посао, наставе образовање и интегришу се у локалне заједнице, преноси лондонски дневник "Гардијан".
Међутим, због недостатка станова у почетку су хотели послужили као привремени смештај за 7.000 избеглица, при чему су званичници Министарства унутрашњих послова одмах најавили да ће неки од њих бити смештени у хотелима више месеци.
Неким избеглицама је већ доста, а лекар који се брине о новопридошлим Авганистанцима потврдио је за "Гардијан" да је имао више пацијената који су говорили да желе да се врате у Авганистан.
"Један човек, који има 67 година, стално је говорио: "Не могу више ово да поднесем. Морам да изађем из ове (хотелске) собе'''', присећа се лекар који је желео да остане анониман.
Жалио му се, каже, још један Авганистанац који је побегао из земље још 2000. године, када су талибани први пут били на власти.
"Рекао ми је: ''Само желим да се одем из хотела. Морао сам да дам лекове и њему и његовој супрузи, јер су били веома узнемирени''", наводи британски лекар.
Чак и неки Авганистанци који су недавно стигли у Велику Британију траже да их врате, што је пројекат "Топла добродошлица" британске владе за расељене из Авганистана довело у питање.
Постоји велика забринутост у погледу здравствене заштите код људи који су смештени у хотелима након недавне евакуације са аеродрома у Кабулу.
Челник савета општине Гринич у југоисточном Лондону, Дени Торп, описао је владин програм као шокантан неуспех и оценио је да је неопростив недостатак организоване владине подршке од када је у августу око 700 Авганистанаца стигло у ту општину.
"Постојала је огромна неусклађеност између реторике високих владиних званичника и њихових акција подршке тим људима", рекао је Торп.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала