- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Политички хаос у Аустрији: Криза владе или криза државе

© AP Photo / Visar KryeziuСебастијан Курц
Себастијан Курц - Sputnik Србија, 1920, 10.10.2021
Пратите нас
Оставка коју је поднео аустријски канцелар Себастијан Курц након оптужбе о учешћу у корупцијској афери могла би биту увод у озбиљне политичке турбуленције које у овом тренутку Аустрију стављају пред питање - да ли је на помолу само криза Владе или и криза државе.
За сада, судећи по брзини којом се догађаји одвијају, тешко је прецизирати све последице његове одлуке и то да ли је на помолу нови заплет или ће расплет бити у новим парламентарним изборима.
Подсетимо, одлука Курца о повлачењу са места канцелара уследила је након што је аустријско Тужилаштво покренуло истрагу о његовој умешаности у корупцијску аферу, и одговорности за трошење државног новца у сврхе медијског експонирања своје странке.
Као одговор на ову меру Тужилаштва, најављена је седница Парламента на којој је требало да се гласа о поверењу, али је Себастијан Курц упркос изнетом ставу да се неће повући, напрасно заказао конференцију за штампу и објавио да ће место канцелара препустити свом страначком колеги, министру спољних послова Александеру Шаленбергу.

Превише прљавштине за стабилну политичку сцену

Жељко МалешевиЋ, аустријски политиколог српског порекла, каже у разговору за Спутњик да је у овом тренутку незахвално прогнозирати даље догађаје, с обзиром да има пуно противречности и готово невероватних обрта.
„Слика се мења из сата у сат. У петак је било 99 посто сигурно да Влада пада јер су Себастијан Курц и сви његови министри рекли да се он неће повући да би синоћ он изјавио супротно. Такође, када се учинило да ће Влада неизоставно пасти у у уторак када је на ванредној седници Парламента опозиција требало да поднесе захтев за опозив читаве Владе, Зелени су се синоћ огласили и рекли да ће подржати Владу, демантујући сами себе. У игри је много интереса и тешко је рећи у ком правцу ће се догађаји одвијати. Једина стабилна чињеница је да је представа о Себастијану Курцу као неокрњеној фигури отишла у пропаст“.
Одлука да се сам повуче, спекулишу аустријски медији, резултат је или притиска и претње суочавања са „озбиљнијим хипотекама“ или покушај да у насталој трговини Курц сачува бар место шефа посланичког клуба. Сам Курц свој потез објаснио је љубављу према Аустрији.
„Било би неодговорно да упаднемо у вишемесечни хаос и у слепу улицу. Желим да препустим место другоме како бих спречио хаос".

Истрага се води дуже од годину дана

Малешевић каже да хаос није спречен и да политичка криза не постоји од јуче већ је почела афером Ибица која је довела до пада Владе 2019. На сваких неколико месеци, истиче, Аустрију потресе неки мањи или већи скандал, углавном везан за борбу државног Тужилаштва за корупцију са странком још актуелног премијера Себастијана Курца.

„То траје месецима, само што су те чињенице ван Аустрије мало познате. Против ближег окружења Себастијана Курца се већ дуже од годину дана води истрага по питању разних корупционашких афера. Сада је све кулминирало и он је морао да се склони са места канцелара. Истрага је у току. Да ли ће бити подигнута оптужница знаћемо за неколико месеци. Свакако, оно што је изашло на видело је разарајуће за углед Себастијана Курца и његове странке. Начин комуникације са ближим сарадницима баца сенку на његово јавно лице које је показивао у народу. Ово је превише прљавштине за стабилну политичку сцену као што је аустријска“.

Разматрајући све солуције пред којима би могла да се нађе аустријска политичка сцена, Малешевић каже да постоји неколико могућих сценарија. По једном, указује, могла би да се створи мањинска влада што није реално јер би то морала да буде влада Зелених, Социјалиста и Либерала уз подршку Слободарске партије што је фактички немогуће јер је председник Слободарске партије рекао да то неће подржати. Друга варијанта би била шира коалиција што је такође нереално јер Зелени и Либерали не желе да сарађују са Слободарском партијом иако су социјалисти показали начелну спремност, што је новина. И трећа солуција је експертска влада као што је био случај након афере Ибица. Најреалнија опција је ипак, сматра Малешевић, да ова влада падне. Аустрија ће, сматра, вероватно следеће године ићи на превремене парламентарне изборе.

Излаз би могао бити Брисел

На питање да ли би овај скандал могао да означи политички крај Себастијана Курца, Малешевић каже да не верује у крај његове политичке каријере те да је сигурно да ће он преживети и пад Владе.
„Његова странка је базирана на покрајинском принципу и има изузетно снажне центре у покрајинама као што су Тирол и Штајерска. У Горњој Аустрији та подршка је окрњена. Нови скандал отвара питање како ће реаговати организације попут Савеза привредника која је веома важна у његовој странци. Ако сви они остану уз њега он би могао да преживи али ту се јављају неке прве пукотине, критике које долазе од стране појединих покрајинских министара. У сваком случају неки излазни сценарио за њега би могао да буде Брисел“.

Курцов наследник је технички управник

С обзиром да на место Себастијана Курца долази досадашњи министар спољних послова из исте странке, Малешевић каже да се може рећи да је реч о козметичким променама. Курц остаје у Парламенту на челу страначке групе а на његово место долази човек по његовом избору.
„Господин Шаленберг долази из Горње Аустрије, потомак је старе племићке породице професионалних диплмата. Његов отац је био високо рангирани аустријски диплмата. Шаленберг је такође чиновник Министартва спољних послова, способан дипломата али неспособан политичар. Он нема углед политичара у народу. Такође, он долази из круга особа од поверења Себастијана Курца и сигурно да ће више служити као технички управник и врста менаџера док ће све конце из позадине вући Себастијан Курц“.
Када је реч о расположењу у бирачком телу Малешевић истиче да је разочарње велико, посебно оних који су на задњим изборима поклонили поверење Себастијану Курцу и његовој странци. То разочарење, верује, одразиће се и на демократију у Аустрију, пре свега на учешће у изборима на којима је иначе мала излазност.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала