- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија: Не бавимо се копирањем америчке војне технике остављене у Авганистану

© REUTERS / Paul HannaНАТО хеликоптери АХ-64 Апач
НАТО хеликоптери АХ-64 Апач  - Sputnik Србија, 1920, 10.10.2021
Пратите нас
Русија тренутно са Авганистаном нема никакву војно-техничку сарадњу самим тим све изјаве да је Москва на било који начин умешана у копирање америчке војне технике остављене у Авганистану су измишљотине, изјавила је портпаролка Руске федералне службе за војно-техничку сарадњу Валерија Решетњикова.

„Све тврдње да се Русија бави проучавањем и копирањем америчке војне технике у Авганистану су неосноване“, нагласила је она.

Решењикова је додала и да се таквим изјавама и даље светској јавности намећу тврдње базиране на вероватноћи.
Подсетимо, бивши амерички председник Доналд Трамп изјавио је да су Русија и Кина у Авганистану демонтирале хеликоптере које су Сједињене Америчке Државе оставиле у Авганистану са циљем проучавања америчке војне технике.
Како је рекао, у питању су амерички хеликоптери „Апачи“ које је америчка војска оставила у Авганистану након повлачења.
Трамп је додао да су САД у Авганистану оставиле војну технику у вредности од око 85 милијарди долара.
Почетком августа талибани (терористичка организација забрањена у Русији) појачали су офанзиву против владиних снага у Авганистану. Милитанти су 15. августа ушли у главни град и преузели контролу над председничком палатом, а 16. августа су објавили да је рат у Авганистану завршен и да ће државно уређење бити одређено у блиској будућности.
У ноћи 31. августа америчка војска напустила је аеродром у Кабулу, чиме је прекинуто скоро 20-годишње америчко војно присуство у Авганистану. Талибани су 6. септембра објавили да је и Панџшир, последња од 34 авганистанске провинције, прешао под њихову контролу. Следећег дана објављен је састав привремене владе Авганистана, на чијем челу је Мухамед Хасан Ахунд, који је током прве владавине Талибана био министар спољних послова и налази се под санкцијама УН.
Амерички војни хеликоптер АХ-64 Апач у бази у Авганистану - Sputnik Србија, 1920, 10.10.2021
СВЕТ
Трамп: Русија и Кина проучавају америчку технику остављену у Авганистану
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала