- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

„Ситуација је алармантна“: Шта се дешава у најелитнијој јединици Хрватске војске

Хрватска војска - Sputnik Србија, 1920, 10.10.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Најелитнија јединица Хрватске војске - Заповедништво специјалних снага - суочена је са све бројнијим открићима конзумирања кокаина међу својим припадницима. Хрватски медији пишу да је у тој јединици ситуација алармантна због учесталих случајева коришћења кокаина.
Загребачка полиција код једног цивила пронашла је кокаин пре неколико дана, Испоставило се да је реч о припаднику Заповедништва специјалних снага (ЗСС) који је тада био ван службе. Позвана је Војна полиција која је утврдила да је војник позитиван на кокаин. У последња два и по месеца то је већ пети припадник ЗСС-а код којег је откривено да је конзумент опојних средстава. У свих пет случајева утврђено је да је реч о кокаину, пише Јутарњи лист.
Иако се број од пет припадника једне јединице чини малим да би се доносио генерални закључак о проблему с конзумирањем дроге, треба знати да ЗСС снага има око 280 припадника, што значи да је за готово два посто људи у јединици утврђено да конзумирају кокаин.
Ово најновије привођење указује да након открића кокаина у јединици није спроведено тестирање свих припадника, јер би у том случају готово сигурно био откривен и ових дана ухапшени припадник, а можда и више њих.
Да је ситуација у тој јединици алармантна показала је и реакција Министарства одбране и Главног штаба на присутност кокаина код четворице припадника у јулу. Само неколико недеља након тог открића, с дужности команданта јединице смењен је бригадни генерал Перица Туралија, наводи Јутарњи лист.
О смени заповедника најелитније јединице Хрватске војске Министарство одбране није обавестило јавност. Тек на новинарска питања саопштили су како је реч о редовној смени јер је Туралија на тој дужности био шест година, што је законски максимум. Међутим, чињеница је да је прошло више од два месеца до именовања новог команданта - бригадира Ивана Милоша.
CC BY 2.0 / Wikipedia/7th Army Joint Multinational Training Command / Специјалци Оружаних снага Хрватске
Специјалци Оружаних снага Хрватске - Sputnik Србија, 1920, 10.10.2021
Специјалци Оружаних снага Хрватске
У случајевима када је реч о редовним заменама командног кадра не чека се толико с именовањем новог команданта, наводи хрватски медиј. Иако о редовним заменама у командном ланцу Министарство одбране и Оружане снаге редовно извештавају путем својих веб страница, у овом случају до сада није објављена ни једна реченица, а на страници Оружаних снага рубрика „Биографија команданта и заменика команданта ЗСС-а“ је празна.
Коришћење дроге у ЗСС није усамљени случај. У кратком периоду откривена су још четворица хрватских војника, а један је одбио тестирање. Један од пријављених био је у Војној полицији те радио на обезбеђењу високих војних и државних функционера.
За сада нема информација о истрази поводом ових случајева и постоји ли можда организовани ланац дистрибуције кокаина међу припадницима елитних јединица Оружаних снага Хрватске те на који начин су припадници ЗСС-а финансирали набавку те прилично скупе дроге.
Нису познати ни разлози смрти припадника Оружаних снага који је смртно страдао изван службе 30. септембра. Према неслужбеним информацијама, он се вратио кући након стражарске дужности те је умро у сну. То се збило неколико месеци након што је у кратком раздобљу пет припадника Оружаних снага починило самоубиство. О разлозима тих самоубистава нема службених информација.
Хрватска војска - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2021
Хрватски медији: Хрватска војска немоћна пред Војском Србије
Хрватска војска у Авганистану - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2019
Бламажа хрватске војске због које је хитно реаговао НАТО
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала