- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Амерички часопис: Енергетска криза дала Русији додатне полуге притиска на светској сцени

© Sputnik / Владимир Астапкович / Уђи у базу фотографијаВашингтон, америчке заставе
Вашингтон, америчке заставе - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2021
Пратите нас
Зависност европских земаља од руског гаса ставља их у рањив положај и могла би негативно да утиче на положај Сједињених Америчких Држава, пише „Волстрит џурнал“.
Како наводи аутор чланка, тежња Европе да одустане од производње енергије из фосилних горива учинила ју је беспомоћном против глобалног раста цена нафте и гаса. У протеклих годину дана тамошње цене енергената порасле су пет пута, а тренутна ситуација је свакако повољна за Русију: упркос захтевима европских политичара, „Гаспром“ не жури са повећањем производње. Амерички председник Џозеф Бајден и његова администрација, у складу са трендом ка еколошки прихватљивијим изворима енергије, угрожавају свој утицај на глобалној сцени.
„То је подсетник да је производња електричне енергије извор америчке стратешке снаге коју САД ризикује да замени за климатске снове... Манична опсесија Бајденове администрације за нереалним климатским циљевима на уштрб енергетске безбедности нанеће озбиљну штету економији и интересима Сједињених Америчких Држава у свету“, закључује је аутор чланка.
Стање на европском енергетском тржишту остаје критично већ неколико недеља. Стручњаци сматрају да је нагли раст вредности фјучерса последица неколико фактора, укључујући низак ниво напуњености подземних складишта гаса у Европи, ограничену понуду главних добављача, као и велику потражњу природног течног гаса у Азији. Председник Русије Владимир Путин је више пута говорио да је Москва спремна да помогне у стабилизацији енергетске ситуације.
Свој коментар о томе због чега су европски потрошачи за енормне цене гаса одмах оптужили Путина у ауторској емисији Мој поглед на Русију дала је Љубинка Милинчић:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала