- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Дан слободе“: Први снимци из Сиднеја након четворомесечног закључавања /видео, фото/

© AP Photo / Rick RycroftСиднеј
Сиднеј - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2021
Пратите нас
Кафићи, ресторани и теретане у Сиднеју отворили су данас врата за своје клијенте који су комплетно вакцинисани, након готово четворомесечног закључавања, јер Аустралија планира да почне да живи са корона вирусом и да постепено поново отвара своју економију.
Неки пабови у Сиднеју, највећем аустралијском граду, отворени су минут после поноћи, а пријатељи и породице окупили су се на поноћном пиву, судећи према сликама са друштвених мрежа и телевизијским снимцима, преноси агенција Ројтерс.
"Видим то као дан слободе, то је дан слободе. Изводимо нацију из ове пандемије, али ће то бити изазов", изјавио је премијер аустралијске државе Нови Јужни Велс Доминик Пероте новинарима у Сиднеју.
Упозорио је, међутим, да ће број инфекција порасти након поновног отварања.
Док је стопа вакцинације са двоструком дозом у Новом Јужном Велсу код људи старијих од 16 година преко 74 одсто, у суседном Квинсленду, чије границе према Новом Јужном Велсу остају затворене, стопа вакцинације износи само 52 одсто.
© AP Photo / Rick RycroftИ фризерски салони у Сиднеју су отворени
И фризерски салони у Сиднеју су отворени - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2021
И фризерски салони у Сиднеју су отворени
Пероте је прогласио крај блокада у Новом Јужном Велсу и снажно подржао поновно отварање у Сиднеју, чијих је више од пет милиона становника издржало строга ограничења уведена средином јуна након избијања високо заразног делта соја корона вируса.
Епидемија се од тада проширила на Мелбурн и Канберу, приморавајући тамошње власти на увођење карантина.
Нови Јужни Велс је данас известио о 496 нових локално стечених случајева корона вируса, што је знатно мање од врхунца из прошлог месеца, док је држава Викторија забележила 1.612 нових инфекција, најмање у последњих пет дана.
© AP Photo / Rick RycroftГрађани Сиднеја у шетњи
Грађани Сиднеја у шетњи - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2021
Грађани Сиднеја у шетњи
Нови Јужни Велс има за циљ да достигне стопу вакцине од 80 одсто крајем октобра, када ће се ограничења додатно ублажити, али невакцинисани, како је саопштено, морају остати код куће до 1. децембра, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала