Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Лавров: Начела несврстаних потребна, опасни напади на Повељу УН /видео/

© Sputnik / Лола ЂорђевићСергеј Лавров, шеф руске дипломатије на комеморативном Самиту покрета несврстаних
Сергеј Лавров, шеф руске дипломатије на комеморативном Самиту покрета несврстаних - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2021
Пратите нас
Русија као и већина чланица међународне заједнице сматра опасним континуиране нападе на Повељу УН, поручио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров на самиту поводом 60 година прве конференције несврстаних.
Уз захвалност Азербејџану и Србији на организовању самита, Лавров је учесницима скупа пренео поздрав председника Русије Владимира Путина.
Покрет несврстаних показује да жели конструктиван дијалог свих земаља у свету. Данас кад ситуација постаје све турбулентнија, кад се човечанство суочава с многим изазовима, начела покрета су потребна за све, посебно за решавање конфликтних ситуација“, рекао је руски министар.
Он је подсетио да је из Београда пре 60 година послата јасна порука свету да се сукоби, кризе и изазови морају решавати и да друге алтернативе нема.
„Не смемо заборавити ни кључне концепте УН. Морамо избегавати двоструке стандарде и морамо чувати идеале узајамног поштовања и сарадње“, поручио је Лавров и истовремено упозорио на, како је рекао, континуиране нападе на Повељу УН.
„Русија као и огромна већина чланова међународне заједнице сматра деструктивним и опасним континуиране нападе на Повељу Светске организације. Као и покушаје да се архитектура заснована на УН замени неинклузивним концепцијама, слично тзв. Поретку заснованом на правилима који су у суштини базирана на двоструким аршинима и ризикују да нас врате у епоху блоковске политике и линија подела“, упозорио је шеф руске дипломатије.
Он је с тим у вези нагласио да Покрет несврстаних својим солидарним акцијама може да се успешно успротиви сличним покушајима.
„С друге стране, ефикасна сарадња Русије с члановима Покрета несврстаних у Генералној скупштини УН јасно сведочи о сагласју наших приступа у многим питањима од глобалног значаја: од супротстављања нелегитимним једностраним санкцијама до борбе против тероризма и заштите људских права. Надамо се да ће наш заједнички рад и ниво узајамне подршке иницијатива јачати, имајући у виду и чињеницу да је Русија добила статус посматрача“, рекао је Лавров.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2021
РУСИЈА
Путин упутио поруку учесницима скупа Покрета несврстаних у Београду
Учесници самита Покрета несврстаних у Београду - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2021
СРБИЈА
Ера колонијализма је прошла, а оснивачки принципи Несврстаних треба да живе /видео, фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала