- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Договор у Лондону: Четири државе се удружују против „непријатељских активности“ Русије

© AP Photo / Alexander ZemlianichenkoЗастава Велике Британије испред амбасаде Русије у Лондону
Застава Велике Британије испред амбасаде Русије у Лондону - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2021
Пратите нас
Министарка спољних послова Велике Британије Елизабет Трас и њене колеге из Летоније, Литваније и Естоније договорили су се да јачају колективну отпорност на наводно непријатељске поступке Русије, наводи се у заједничком саопштењу објављеном након њиховог састанка у Кенту.

„Договорили су се да јачају колективну стабилност против злонамерних и непријатељских активности Русије, да штите интересе у сфери националне безбедности, како своје, тако и својих савезника, те позивају Русију да испуњава међународне обавезе у области људских права“, истиче се у документу.

Поред тога, министри спољних послова четири земље договорили су се да „заједно делују на међународној сцени“, захтевајући не само од Русије, него и од Кине „испуњавање међународних обавеза, укључујући и из области људских права“.
Руске власти су више пута негирале оптужбе западних лидера да су поступци Москве агресивни или непријатељски против других земаља.
Што се тиче Белорусије, министарка спољних послова Велике Британије је истакла да је важно радити на миграционој кризи на граници са Белорусијом коју је „председник земље Александар Лукашенко очигледно изазвао како би извршио притисак на европске земље“.
Учесници састанка такође су изразили забринутост због „систематског кршења људских права и основних слобода у Белорусији“.
У последње време Литванија, Летонија и Пољска јављају о повећању броја приведених илегалних миграната на граници са Белорусијом, оптужујући Минск за стварање мигрантске кризе. Белоруски председник Александар Лукашенко раније је напоменуо да Минск више неће ограничавати прилив илегалних миграната у земље Европске уније, јер због санкција Запада „за то нема ни новца ни снаге“.
Амерички председник Џозеф Бајден и британски премијер Борис Џонсон - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2021
СВЕТ
Џонсон и Бајден договорили тактику против Русије и Кине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала