Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије
Учесници самита Покрета несврстаних у Београду - Sputnik Србија

Ера колонијализма је прошла, а оснивачки принципи Несврстаних треба да живе /видео, фото/

Пратите нас
Један од највећих мултилатералних скупова у Европи ове године - Самит којим се обележава шест деценија од основања Покрета несврстаних земаља, одржава се у Београду данас и сутра, уз присуство великог броја страних званичника
На Београдском сајму, где се скуп одржава, налазе се делегације земаља учесница Самита Покрета несврстаних. Учеснике је дочекао председник Србије Александар Вучић који уз председника Азербејџана Илхама Алијева отворио скуп.
Учествује више од 100 земаља, девет делегација међународних организација, око 40 министара спољних послова. Домаћини скупа, који се одржава у сећање на Самит који је 1. септембра 1961.године одржан у Београду, ове године су Србија и Азербејџан.
Међу учесницима скупа су председник Гане Нана Акуфо Адо, син првог египатског председника и једног од оснивача Покрета несврстаних Гамала Насера - Абделхаким Гамал Абдел Насер, око 40 министара спољних послова, бројни специјални изасланици, и као посебни гости шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, министaр спољних послова Мевлут Чавушоглу.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
17:17 11.10.2021
Засађено дрвеће поводом 60 година Покрета несврстаних
Поводом обележавања шест деценија од оснивања Покрета несврстаних земаља данас је у београдском Парку пријатељства симболично засађено 60 садница дрвећа.
У садњи су учествовали премијерка Србије Ана Брнабић, министар спољних послова Никола Селаковић и учесници самита који се у Београду одржава поводом 60 година од оснивања Покрета несврстаних.
Осим тога, Брнабић, Селаковић и неколико страних званичника уписали су се у књигу "Парк пријатељства".
16:46 11.10.2021
Ера колонијализма је прошла, а оснивачки принципи Несврстаних треба да живе
Председник Србије Александар Вучић и Покрет несврстаних високо су цењени јер Србија представља Европу у овом покрету, што значи да је Покрет несврстаних и даље значајан за све континенте, оценио је данас заменик министра спољних послова Сирије Башар Џафари.
Џафари је за Танјуг, на маргинама самита рекао да је ера колонијализма готова, али да је потребно да оснивачки принципи Покрета несврстаних остану важећи и активни у мултилатералном систему и у међународним односима.
16:25 11.10.2021
Бизнис форум, жеља за продубљивањем економске сарадње
Бизнис форум у оквиру обележавања 60. годишњице Покрета несврстаних земаља почео је данас на Београдском сајму, а министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић поручила је да Србија жели да продуби економску и сваку другу сарадњу са несврстаним земљама.
Привредници и представници делегација из око 100 земаља окупили су се у хали 2Ц да чују о Србији као инвестиционој дестинацији, као и да на панелу размене мишљење о глобалним ланцима снабдевања током и после пандемије, пренео је Танјуг.
15:24 11.10.2021
Додик: Важно што се на Самиту чуо став Републике Српске
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да је веома важно што су се на Самиту несврстаних у Београду чули ставови Републике Српске и да је овај скуп био прилика да у обраћању каже да је БиХ земља неслободе, протектората САД, једног броја европских земаља, Јапана и Канаде и да те земље руше систем УН.
Додик је рекао да је имао прилику да каже да су те земље део нелегалног Савета за имплементацију мира, који је наметао одређена решења и давао подршку опет нелегалном високом представнику, који се упустио у законодавну и уставну материју.
"Ово је била прилика да кажем да те земље руше систем УН да им није потребна дозвола Савета безбедности УН за именовање сваког високог представника, што је овај пут изостало и да они покушавају да наметну човека који, опет, блефира да је он неки високи представник и да има неку моћ" изјавио је Додик у Београду у паузи Самита.
Према његовим речима, то говори да БиХ, ако жели да буде земља, мора прво да се ослободи међународног туторства и да постане слободна, а да се народима, људима, грађанима унутар БиХ дозволи да договоре каква је БиХ могуће.
"Све друго води у раскол и то сам веома јасно рекао да је БиХ пред распадом и да то, ови који држе протекторат и управљају тиме показују све већу нервозу и покушавају разним претњама санкцијама, а вероватно ће ускоро почети да прете и грубом силом", истакао је Додик.
Он је додао да је то својствено великим, арогантнима, који мисле да је све допуштено и зато је било важно да се то каже земљама које деле вредности Покрета несврстаних, јер су многе од њих веома зависне од великих сила, пренела је РТРС.
14:40 11.10.2021
„Принципи Покрета несврстаних представљају икону“
Основни принципи на којима је заснован Покрет несврстаних су икона и представљају оно најважније, а искуство из претходних 60 година показује да се само заједничким радом, сарадњом, можемо успешно суочавати са изазовима, поручио је министар спољних послова Зимбабвеа Фредерик Шава.
“Принципи Покрета представљају икону свега што је важно. Покрет је постигао много у процесу деколонизације и морамо да одамо поштовање очевима нашег Покрета, после чијег оснивања је дошло до успостављања суверенитета многих земаља”, рекао је министар спољних послова Зимбабвеа Фредерик Шава.
Он је рекао да је Покрет заснован на принципима узајамног разумевања, мултилатерализма и колективног деловања.
Групна фотографија учесника комеморативног Самита покрета несврстаних - Sputnik Србија
14:37 11.10.2021
Порука учесника: Једнакост држава и нација и даље актуелно питање
Учесници скупа који се одржава поводом 60 година од оснивања Покрета несврстаних поручили су да је питање једнакости држава и нација и даље актуелно и указали да се проблеми са којима је цео свет суочен збор пандемије вируса корона морају решавати заједно.
14:31 11.10.2021
„Само суверене земље могу штитити интересе својих народа“
Председник Србије Александар Вучић истакао је, након састанка са председником Гане Наном Акуфом Адом, да са њим у потпуности дели став око неопходности функционисања земаља као суверених, које саме доносе одлуке, а руководства брину о својим народима, и тако најбоље штите интересе својих народа.
Вучић је, на заједничкој конференцији за медије, рекао да му је велико задовољство и огромна част што има прилику да угости председника Гане у Београду и Србији. Пренео је да је са гостом имао прилику да разговара о свим важним питањима, како у свету, тако и у билатералним односима.
Подсетио је да је ово прва посета председника Гане након много деценија.
„Посебно сам почаствован што сам нашем пријатељу могао да уручим орден због развијања и учвршћивања наше сарадње. Имамо традиционално добре односе са Акром, а наша земља је увек подржавала борбу Гане за независност. Као СФРЈ смо стајали уз Африку. Активно и доследно смо подржавали тај континент током праведне борбе за национално ослобођење“, рекао је он.
Изразио је уверење да ће Београд и Акра наћи много путева сарадње, а у складу с тим, подсетио је, да је Србија обновила своју амбасаду у Гани.
„Честитам на добијеном ордену. Орден добијају само они који су суштински задужили нашу земљу и које сматрамо искреним пријатељима“, закључио је Вучић
14:08 11.10.2021
Потребно продубити сарадњу између Србије и Буркине Фасо
Шеф српске дипломатије Никола Селаковић разговарао је данас са министром спољних послова Буркине Фасо Алфом Баријем о продубљивању економске сарадње и политичког дијалога, саопштено је из његовог кабинета
Он је на маргинама обележавања јубилеја Покрета несврстаних у Београду у разговору са Баријем оценио да билатерални односи две земље нису довољно развијени, иако су успостављени још 1968. године.
Како се наводи у саопштењу, Селаковић је пренео спремност Србије за унапређење економске и привредне сарадње, посебно у пољопривреди, инфраструктури и образовању.
13:20 11.10.2021
Вучић одликовао председника Гане
Председник Србије Александар Вучић одликовао је председника Гане Нана Адо Данква Акуфо-Адоу Орденом Републике Србије на ленти.
Председник Гане одликован је за нарочите заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и пријатељских односа између Србије и Гане.
13:01 11.10.2021
Вучић се састао са председником Гане Акуфо-Адоом
Председник Србије Александар Вучић састао се са председником Гане Нана Адо Данква Акуфо-Адоом, који борави у дводневној посети Србије.
Вучић је испред Палате Србија, уз најавише државне и војне почасти, дочекао Акуфо-Адоу, који учествује и на Самиту којим се обележава 60 година од оснивања Покрета несврстаних.
Иначе, Гана је 2019. године, као 16. земља чланица УН, повукла признање Косова уз образложење је да је одлука о признању косовске независности 2012.године била "преурањена".
Председник Гане Нана Адо Данква Акуфо-Адо - Sputnik Србија
12:45 11.10.2021
Бенабдерахман: Покрет је увек налазио решења за кризне ситуације
Покрет несврстаних земаља увек је проналазио решења за излазак из кризних ситуација, што га чини равноправних чиниоцем у међународним односима, изјавио је данас премијер Алжира Ајмен Бенабдерахман на скупу којим се обележава шест деценија тог Покрета.
Он је захвалио Србији на гостопримству и одличној организацији скупа, додајући да се напредак Србије нешто што се види.
Подсетио је да је пре 60 година зачет Покрет земаља, које су биле решене да се боре за одбрану вредности слободног света и да то буде спас за треће земље.
“Ово је важан тренутак у историји. Један завет нам је остављен и овде се потврђује да тај завет траје 60 година. Покрет је увек налазио решења за излазак из кризних ситуација, што му омогућује да буде равноправни чинилац у међународним односима”, рекао је Бенабдерахман.
Бенабдерахман је истакао и да је Покрет данас више него раније потребан земљама.
12:43 11.10.2021
Сергеј Лавров у Београду - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2021
РУСИЈА
Лавров с Чавушоглуом на маргинама самита у Београду
11:45 11.10.2021
Чавушоглу: Главни принципи Београдске декларације и данас релевантни
Министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу поручио је да свет данас није исти као 1961. године, Хладни рат се завршио, биполарни свет се претворио у мултиполарни, а изазови су сложенији, али главни принципи Београдске декларације од пре шест деценија и даље су, истиче, важни и релевантни.
“Зато позивамо све да се Покрет несврстаних оснажи и буде јачи у својим активностима”, рекао је Чавушоглу данас на скупу у Београду, којем присуствује као специјални гост.
Он је пренео учесницима поздраве турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, додајући да је ово историјски скуп, а принципи који су установљени 60 година раније, важни за све.
Учесници самита Покрета несврстаних у Београду - Sputnik Србија
“Несврстане земље су својом декларацијом фокус ставиле на исправљање неједнакости, мултилатерални приступ глобалним питањима, а ми и даље причамо о истим стварима”, приметио је Чавушоглу.
Он је додао да је неједнакост и данас присутна широм света, а да је према извештајима УН чак 70 одсто светске популације обухваћено тим неједнакостима.
11:00 11.10.2021
Лавров: Начела несврстаних потребна за све
Русија као и већина чланица међународне заједнице сматра опасним континуиране нападе на Повељу УН, поручио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров на самиту поводом 60 година прве конференције несврстаних.
Уз захвалност Азербејџану и Србији на организовању самита, Лавров је учесницима скупа пренео поздрав председника Русије Владимира Путина.
Покрет несврстаних показује да жели конструктиван дијалог свих земаља у свету. Данас кад ситуација постаје све турбулентнија, кад се човечанство суочава с многим изазовима, начела покрета су потребна за све, посебно за решавање конфликтних ситуација“, рекао је руски министар.Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров уз захвалност Азербејџану и Србији на организовању скупа, пренео је поздрав председника Владимира Путина.
10:39 11.10.2021
Додик: Светске силе покушавају да наметну решења БиХ
Српски представник Председништва БиХ Милорад Додик је рекао да је свет преживео једну од највећих криза глобалног доба, говорећи о пандемији корона вируса.
Он је навео да су велике земље заборавиле на оне ван система.
Додао је да се свет сусреће са политичким и војним сукобима, тероризмом, мигрантском кризом и истакао да БиХ није поштеђена тих проблема.
Додик сматра да светске силе покушавају да наметну решења БиХ, која је под протекторатом и навео да је високи представник Кристијан Шмит, такође, наметнут.
"Створена је клима неповерења", истакао је он и објаснио да је једино решење самоопредељење.
10:24 11.10.2021
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2021
РУСИЈА
Путин упутио поруку учесницима скупа Покрета несврстаних у Београду
10:02 11.10.2021
Вучић се обратио званицама: Добродошли кући
„Хвала господину Алијеву на говору и што су учествовали у организовању овог састанка... Добродошли кући“, казао је председник Србије Александар Вучић током обраћања присутнима и навео да су мир, безбедност и људска права најважнији за просперитет народа.
„Надам да нећемо само о прошлости разговарати, већ и будућности коју желимо заједно да изградимо. Свет дијалога компромиса и мира је и даље могућ и достижан“, поручио је он.
„Београд је био, јесте и биће поносни домаћин сваком људском бићу које у себи носи мир. Основна идеја око које су се окупили наши претходници када су оснивали Покрет је био мир. Мир је основ за развој сарадње било да је реч о политичкој или економској“, истакао је он.
Александар Вучић на комеморативном Самиту покрета несврстаних - Sputnik Србија
Нагласио је да је међународна сарадња уз поштовање фундаменталних принципа једини пут ка развоју и просперитету човечанства и истакао да Агенда одрживог развоја УН 2030., према његовим речима, истиче и промовише три принципа - мир и безбедност, развој и људска права
„Србија као правни наследник Југославије, оснивач УН и НАМ-а је поносни промотер политике мултилатерализма и поштовања међународних норми. Велика ми је лична привилегија и част за Србију што смо се окупили у Београду, где ћете се осећати као код куће. Уверен сам да ће Београд као вишевековни симбол, раскрсница цивилизација, тачка контакта истока и запада за различите цивилизације и религије, може да вас подстакне на дијалог и изградњу нових мостова сарадње“, поручио је Вучић.
Александар Вучић на комеморативном Самиту покрета несврстаних - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2021
СРБИЈА
Вучић: Упркос свим притисцима, Србија никада неће окренути леђа пријатељима
09:56 11.10.2021
Почео Самит Покрета несврстаних у Београду
Усвајањем дневног реда почео Самит Покрета несврстаних на Београдском сајму.
09:45 11.10.2021
„Данас славимо историјски догађај“
„Данас славимо историјски догађај“, рекао је председник Азербејџана Илхам Алијев на почетку Самита.
Алијев је поручио да ће Азербејџан ојачати сарадњу унутар Покрета несврстаних како би се ојачала правда и поштовање међународног права и истакао да је недопустиво непоштовање територијалног интегритета и суверенитета било које земље.
Он је истакао захвалност председнику Србије Александру Вучићу што је домаћин састанка оценио да та иницијатива показује српску спремност да преузме наслеђе од раније.
Како је рекао, с обзиром да је Покрет несврстаних највећа међународна институција после Скупштине УН, представља пример мултилатерализма, са 120 земаља чланица са различитим политичким, историјским и културолошким одликама.
„Поштовање интегритета и суверенитета, суздржавање од агресивних акција и мешање у унутрашњу политику друге земље су суштина Покрета. Ови принципи вреде и данас, а да су принципи Покрета прихваћени од свих земаља, не бисмо имали ратове“, казао је Алијев.
Додао је да Азербејџан у потпуности прихвата принципе суверенитета и територијалног интегритета свих земаља.
Самит покрета несврстаних - Sputnik Србија
09:34 11.10.2021
Стигао је и српски члан председништва БиХ Милорад Додик
Председник Србије Александар Вучић и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик - Sputnik Србија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала