- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Разговарали Путин, Меркелова и Макрон: Решавање конфликта у Донбасу „шлајфује“

© REUTERS / Philippe WojazerПредседник Француске Емануел Макрон, председник Русије Владимир Путин и немачка канцеларка Ангела Меркел на састанку лидера Г20 у Хамбургу
Председник Француске Емануел Макрон, председник Русије Владимир Путин и немачка канцеларка Ангела Меркел на састанку лидера Г20 у Хамбургу - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2021
Пратите нас
Председници Русије и Француске Владимир Путин и Емануел Макрон, као и немачка канцеларка Ангела Меркел разговарали су телефоном о ситуацији у Донбасу, саопштено је из Кремља.
Током разговора све стране су изразиле забринутост због ситуације на југоистоку Украјине првенствено јер процес решавања конфликта „шлајфује“.
Како се наводи из Кремља, Путин је са своје стране рекао да Кијев не жели да испуни своје обавезе из мировног споразума из Минска.
Такође је рекао да Кијев не жели да спроведе ни договоре који су постигнути на самитима Нормандијске четворке коју чине Украјина, Немачка, Француска и Русија.
Истовремено, Путин, Макрон и Меркелова изразили су сагласност да је неопходно реализовати све тачке Минског споразума који је потписан још 2015. године, те да је тај документ једини начин да се конфликт реши.
Такође је изнета и заинтересованост да се настави са Нормандијским форматом решавања кризе.
Претходно је су Меркелова и Макрон овој теми разговарали и са украјинским председником Владимиром Зеленским.
Како преносе медији, Зеленски је упознао лидере Немачке и Француске са актуелном ситуацијом на југоистоку Украјине, а лидери су потом изразили спремност да се припреми нови самит Нормандијске четворке са циљем да се усагласе даљи кораци који би осигурали мир у Донбасу.
Припадник Народне милиције ДНР на контакт-линији - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2021
РУСИЈА
Русија оптужује Кијев да крши примирје у Донбасу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала