- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски дипломата: ЕУ треба да побољша односе са Москвом да би избегла несташицу гаса

© AFP 2023 / JOE KLAMARГасни компресори
Гасни компресори - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2021
Пратите нас
Стални представник Русије при Европској унији Владимир Чижов позвао је Брисел да побољша односе са Москвом како би се избегла несташица гаса у будућности.
Чижов је у интервјуу за „Фајненшел тајмс“ подсетио је да је председник Русије Владимир Путин „дао неке препоруке 'Гаспрому’ да покаже већу флексибилност“.
„И нешто ми се чини да ће ‘Гаспром’ послушати“, сматра политичар.
Према његовим речима, дејства које би помогла да се обуздају брзорастуће велепродајне цене могла би се ускоро десити, рекао је он.
Чижов је позвао Европску унију да Русију не третира као противника, већ као партнера. Истовремено је нагласио да Москву не занима повећање цена гаса, јер „то не доприноси стабилности“: неки почињу да прелазе са гаса на угаљ.
Према речима дипломате, енергетска политика ЕУ, као и неспремност неких европских енергетских компанија да плате више за попуну својих резерви, погоршали су проблеме блока. Чижов је приметио да су на кризу такође утицале и одлуке Брисела које приморавају „Гаспром“ да испоручује део гаса Европи под условима слободног спот трговања, а не на основу дугорочних уговора.
Чижов сматра да Стари свет „потцењује будућу улогу гаса“ као европског извора енергије.
Последњих недеља примећује се рекордан раст светских цена енергената. Стручњаци сматрају да је нагли раст вредности фјучерса последица ниског нивоа напуњености подземних складишта гаса на континенту, као и велике потражње за природним течним гасом у Азији.
Председник Русије Владимир Путин нагласио је да је земља спремна да помогне у стабилизацији енергетске ситуације. Министарство спољних послова назвало је изјаве да Москва покушава да утиче на цену горива ради покретања „Северног тока 2“ глупостима.
Свој коментар о томе због чега су европски потрошачи за енормне цене гаса одмах оптужили Путина у ауторској емисији Мој поглед на Русију дала је Љубинка Милинчић:
Шпорет на гас - Sputnik Србија, 1920, 10.10.2021
ЕКОНОМИЈА
Медији: Оптужујући Русију за гасну кризу, Европа скрива сопствени неуспех
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала