Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Син чувеног Насера: Тито ми је био као ујак, а сада се опет рађа савест човечанства /видео/

© Sputnik / Дејан СимићАбделхаким Гамал Абдел Насер
Абделхаким Гамал Абдел Насер - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2021
Пратите нас
У свету који је подељен више него икад, Несврстани могу опет да буду савест човечанства, рекао је у интервјуу за Спутњик Абделхаким Гамал Абдел Насер, син првог египатског председника и једног од оснивача Покрета несврстаних Гамала Абдела Насера.
Као специјални гост самита који се у Београду одржава поводом обележавања 60 година од прве конференције Покрета несврстаних, Насер је за Спутњик испричао како гледа на будућност овог Покрета, али и које га успомене вежу за некадашњу Југославију, где је као дете долазио са својим оцем.
Како гледате на улогу Покрета несврстаних у данашњем свету, који је данас можда још подељенији него пре 60 година, суочен са бројним изазовима и претњама, од пандемије, преко климатских промена, до безбедносних претњи и све већег јаза између великих сила? Да ли је овај покрет данас још потребнији?
— Верујем да јесте. Верујем да је Покрет несврстаних пре шест деценија основан са циљем да представља савест човечанства, савест о томе да људи треба да имају иста права и исте могућности. Тада је свет био подељен између две суперсиле, а поред тога, било је неких земаља у којима су доминирали империјализам и колонијализам и човечанство је тек излазило из тога. Стога је то био покушај да они људи чија су права кршена дуги временски период, та права поврате и да земље у овом Покрету добију право да буду развијене, да имају добро образовање, добар здравствени систем, добре пословне прилике...

Нажалост, данас након 60 година видимо шта се са светом десило. Имамо проблеме, али из друге перспективе. Свет је и данас подељен, светско богатство је концентрисано у рукама малог процента човечанства, док остали пате у недостатку свега.

Зато верујем да овај покрет, који представља савест људске расе, савест човечанства, данас има још значајнију улогу него пре 60 година када је основан. Верујем да ће сарадња оволиког броја земаља које деле исте циљеве, бити изузетно значајна за човечанство у будућности.
Председник Србије Александар Вучић званицама се обратио речима: „Добро дошли кући“. Да ли нашу земљу доживљавате као свој дом, имајући у виду да је Ваш отац био један од оснивача Покрета несврстаних?
— Дефинитивно. Она је урезана у моја сећања из детињства. Прва земља у коју сам икада отпутовао ван Египта била је Југославија. Сећам се покојног председника Тита, Бог да му душу прости, и његове супруге Јованке. Ја сам тада био мали, али они су за мене били као ујак и ујна, они су нама били као породица.
Никада нећу заборавити када сам са оцем дошао овде и на Брионе, ја сам био мали и за Тита и његову жену био сам као играчка коју су они јако размазили. То су били дивни дани и овде се заиста осећам као код куће.
Како гледате на ову конференцију, може ли она бити корак ка томе да Покрет несврстаних добије већи значај и утицај у међународној заједници и на глобалној сцени?
— Мислим да је ова конференција велики подстицај за Покрет несврстаних. Видим велики ентузијазам код овде присутних званица и лидера везано за заједничке циљеве и заједничка осећања људи које сам Покрет представља, нарочито после свих патњи и свега онога што смо имали прилику да видимо у нашем региону у последњих десет година.
Верујем да ће ово бити место консолидације овог покрета, подстицај да буде још активнији и да се његов глас још јаче чује на глобалној сцени.
Дводневни, јубиларни састанак Покрета несврстаних, у организацији Републике Србије и Азербејџана, земље која председава Покретом несврстаних, окупио је представнике 105 земаља, а међу више од 550 званица су и председник Гане, премијер Алжира, као и више од 30 шефова дипломатија и других званичника.
Учесници самита Покрета несврстаних у Београду - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2021
СРБИЈА
Ера колонијализма је прошла, а оснивачки принципи Несврстаних треба да живе /видео, фото/
Сергеј Лавров, шеф руске дипломатије на комеморативном Самиту покрета несврстаних - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2021
СРБИЈА
Лавров: Начела несврстаних потребна, опасни напади на Повељу УН /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала