Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Шта су главне поруке самита несврстаних у Београду /видео, фото/

© Sputnik / Лола ЂорђевићУчесници самита Покрета несврстаних у Београду
Учесници самита Покрета несврстаних у Београду - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2021
Пратите нас
У свету који се свакодневно суочава са бројним изазовима, пандемијом, климатским променама и безбедносним претњама, Покрет несврстаних данас је можда још потребнији него пре шездесет година, а принципи покрета и даље су актуелни, порука је учесника јубиларног самита којим се у Београду обележава 60 година од прве конференције Покрета несврстаних.
Дводневни самит, у организацији Србије и Азербејџана, државе која председава Покретом несврстаних, окупио је делегације из више од 105 земаља, а међу 550 званица је и председник Гане, премијер Алжира, као и више од 30 шефова дипломатија и бројних специјалних изасланика.
© Sputnik / Лола ЂорђевићШеф руске дипломатије Сергеј Лавров на самиту Покрета несврстаних у Београду
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров на самиту Покрета несврстаних у Београду - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2021
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров на самиту Покрета несврстаних у Београду
Ту су и посебни гости, па тако делегацију Русије, која на самиту учествује у својству посматрача, предводи шеф дипломатије Сергеј Лавров, а у Београду је и син првог египатског председника и једног од оснивача Покрета несврстаних Гамала Насера — Абделхаким Гамал Абдел Насер.
Србију су на скупу представљали председник Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић, шеф дипломатије Никола Селаковић, председник Скупштине Ивица Дачић и бројни министри.
Председник Србије Александар Вучић поручио је на отварању конференције да су мир, безбедност и људска права најважнији за просперитет народа.
„Београд је био, јесте и биће поносни домаћин сваком људском бићу које у себи носи мир. Основна идеја око које су се окупили наши претходници када су оснивали Покрет је био мир. Мир је основ за развој сарадње било да је реч о политичкој или економској“, истакао је Вучић.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров пренео је поздрав председника Руске Федерације Владимира Путина и оценио да Покрет несврстаних показује да жели конструктиван дијалог свих земаља у свету.
© Sputnik / Лола ЂорђевићУчесници самита Покрета несврстаних у Београду
Учесници самита Покрета несврстаних у Београду - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2021
Учесници самита Покрета несврстаних у Београду
„Данас кад ситуација постаје све турбулентнија, кад се човечанство суочава с многим изазовима, начела покрета су потребна за све, посебно за решавање конфликтних ситуација“, рекао је руски министар.
Пленарни део са обраћањима делегација траје два дана, а паралелно се одвијају и други догађаји, попут Пословног форума у организацији Привредне коморе Србије. Манифестацију прати велики број домаћих и страних новинарских екипа, на пословима обезбеђења скупа ангажовано је 3.243 припадника Министарства унутрашњих послова Србије, а примењују се ригорозне противпандемијске мере.
Учесници самита Покрета несврстаних у Београду - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2021
СРБИЈА
Ера колонијализма је прошла, а оснивачки принципи Несврстаних треба да живе /видео, фото/
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2021
РУСИЈА
Путин упутио поруку учесницима скупа Покрета несврстаних у Београду
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала