- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Форбс: У случају рата са Русијом НАТО би изгладњивао Калињинград

© Sputnik / Игорь Зарембо / Уђи у базу фотографијаКалињинград
Калињинград - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2021
Пратите нас
Чланице Северноатлантске алијансе би у случају рата са Русијом имале могућност да спрече снабдевање Калињинградске области Руске Федерације будући да се та руска ексклава налази дубоко унутар територије НАТО-а, пише лист „Форбс“.
„Имајући у виду да је реч о ексклави, можемо да кажемо и да је Калињинград руска база унутар граница НАТО-а. Међутим, у временима тензија државе-чланице Алијансе могле би да блокирају копнени, морски и ваздушни саобраћај чиме би се спречило снабдевање те области храном и енергентима“, наводи Дејвид Екс, аутор чланка.
Подсетио је и да је Естонија недавно од Израела купила ракете „Блу спир“ домета 320 километара што јој омогућава да ствара додатне проблеме Русији на Балтичком мору.
Такође, додаје аутор, будући да то није само дефанзивно оружје, Естонија је сада стекла и офанзивне могућности и у том случају та земља могла би да буде кључна у блокади снабдевања Калињинграда.
Иначе, бројни амерички медији сматрају да руска Калињинградска област представља праву ноћну мору за НАТО.
Истовремено, бројни амерички политичари говорили су да у случају рата са Русијом првенствено би било потребно окупирати управо ту област.
С тим у вези НАТО и америчке снаге више пута су спроводиле војне вежбе окупације Калињиградске области.
Са друге стране, руски стручњаци су такве идеје америчких политичара називали „фантазијама“ будући да би било какав покушај окупације Калињинграда или неке друге територије Руске Федерације испровоцирао нуклеарни рат.
Бомбардери Су-24 на ваздушној паради поводом Дана победе у Калињинграду. - Sputnik Србија, 1920, 20.05.2021
Како сломити Калињинград: Пентагон има план
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала