- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ о изјави јапанског премијера: Нисмо сагласни, Курилска острва су територија Русије

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаПоглед на московски Кремљ
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2021
Пратите нас
Русија се не слаже са изјавом новог јапанског премијера Фумио Кишида на тему Курилских острва, она су територија Руске Федерације, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„Не слажемо се са таквим изјавама. То је територија Руске Федерације. Русија је неколико пута на различитим нивоима, између осталог и председник Путин, потврђивала политичку вољу да настави дијалог са Јапаном како би се пронашло решење оних важних питања која се налазе на нашој агенди“, рекао је Песков.

Претходно је нови јапански премијер Фумио Кишида у парламенту рекао да се суверенитет Токија односи и на Јужне Курила.
Подсетимо, његову изјаву је коментарисао и заменик председавајућег Савета Федерације Русије Константин Косачов који је за Спутњик рекао да је мировни споразум између Русије и Јапана могућ само на основу реалне ситуације, засноване на резултатима Другог светског рата – суверенитет над Курилским острвима припада Русији.
Јапан претендује на острва Кунашир, Шикотан, Итуруп и Хабомаи, позивајући се на билатерални Трактат о трговини и границама из 1855. године. Токио је враћање тих острва поставио као услов за закључивање мировног споразума с Руском Федерацијом, који након Другог светског рата није био потписан. Совјетски Савез и Јапан потписали су 1956. године Заједничку декларацију у којој је Москва пристала да размотри могућност предаје Јапану острва Хабомаи и Шикотан након закључивања мировног споразума, а судбина Кунашира и Итурупа није поменута.
Став Москве заснива се на томе да су Јужни Курили ушли у састав Совјетског Савеза након Другог светског рата и да руски суверенитет над њима, који има одговарајуће међународно-правне основе, није упитан.
Након састанка лидера Русије и Јапана у Сингапуру 14. новембра 2018. тадашњи јапански премијер Шинзо Абе је изјавио да су се стране договориле да убрзају процес преговора о мировном споразуму заснованом на Заједничкој совјетско-јапанској декларацији из 1956. године.
Острво Итуруп Курилског архипелага - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2021
РУСИЈА
Москва одговара Јапану: Суверенитет над Курилима припада Русији, граница недељива
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала