- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Постоје покушаји да се „запали“ ситуација у Азији, томе доприноси и НАТО

© Sputnik / Лола ЂорђевићСергеј Лавров, шеф руске дипломатије
Сергеј Лавров, шеф руске дипломатије - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2021
Пратите нас
После повлачења из Авганистана НАТО тежи томе да премести своје снаге у друге делове Азије и тамо преусмери авганистанске избеглице, рекао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.
„На жалост, геополитичка ситуација у региону није постала једноставнија, није дошло до успостављања свеобухватне мултилатералне сарадње и интеграције. Видимо покушаје да се ‘подигне ниво напетости’, дестабилизују постојећи механизми међудржавне сарадње. Свој допринос дају и ексклузивне структуре ограниченог формата и војни блокови засновани на логици Хладног рата и политике обуздавања “, рекао је руски министар који у Нурсултану учествује на састанку шефова дипломатија држава-чланица Савета за сарадњу и поверење у Азији.
У том контексту Лавров је указао на тежњу НАТО да после Авганистана премести своје снаге у друге зоне региона, било да се ради о централној, јужној или југо-источној Азији и да у те регионе усмери авганистанске избеглице.
Како је истакао, Алијанса избегава питање своје одговорности за последице својих 20-годишњих експеримената.
„Предлаже се да се решењем проблема позабави међународна заједница, у првом реду суседи Авганистана“, рекао је Лавров .
Руски министар је истакао да је одлазак НАТО из Авганистана само додатно искомпликовао ситуацију у тој земљи и нагласио да је важно да оружје и војна техника коју је Алијанса тамо оставила не буде употребљена за неке деструктивне циљеве.
Такође је важно да талибани (забрањена организација у Русији) испуњавају обећања која су дали када је реч о формирању инклузивне владе и борби против тероризма, додао је Лавров.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2021
РУСИЈА
Лавров: Запад претворио Либију у црну рупу – нећемо делити бреме одговорности за оно што смо осудили
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала