- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

„Лазански“ импресионирао посетиоце Сајма: Чудо на осам точкова /фото/

© Sputnik / Лола ЂорђевићСрпски "лазански" изгледом и функцијама припада кругу борбених возила са погоном на осам точкова, каква је финска "патрија", турска "отокар арма" или француски ВБЦИ.
Српски лазански изгледом и функцијама припада кругу борбених возила са погоном на осам точкова, каква је финска патрија, турска отокар арма или француски ВБЦИ. - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2021
Пратите нас
Најсавременије војно возило названо по недавно преминулом Мирославу Лазанском сензација је овогодишњег Међународног сајма војне опреме и наоружања „Партнер“, па се може рећи да је на смотри артиљеријских и ракетних система, стрељачког наоружања и муниције, те борбених оклопних возила и друге опреме овај точкаш освојио неприкосновено прво место.
Завидно интересовање за српског „Лазанског“ иза кога је стао стручни тим „Југоимпорт СДПР-а“, Вукашин Мартиновић, један од конструктора на овом возилу, објашњава чињеницом да је то прво возило точкаш које носи куполу 57 милиметара, коју, како каже, ни Руси нису уграђивали на њихове точкаше. Топ калибра 57 милиметара користи пробојну муницију која је изузетно моћна и може да пробије и оклоп лаких тенкова.

Унапређена верзија Лазара

Ово је потпуно ново борбено возило које нема сличности са „Лазаром“, са којим га често мешају.
„Ово је унапређена варијанта Лазара‘ са много јачом балистичком опремом, противминском заштитом и јачим наоружањем. По СТАНАГ-у, оно има ниво заштите пет. Противминска заштита 4А и 4Б по стандарду СТАНАГ значи да 10 килограма експлозива може издржати испод трупа возила и испод точка возила.“
© Sputnik / Лола ЂорђевићВозило "лазански" изгледом и функцијама припада кругу борбених возила са погоном на осам точкова. У њега може да се смести до 13 седишта.
Возило лазански изгледом и функцијама припада кругу борбених возила са погоном на осам точкова. У њега може да се смести до 13 седишта.  - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2021
Возило "лазански" изгледом и функцијама припада кругу борбених возила са погоном на осам точкова. У њега може да се смести до 13 седишта.
Мартиновић каже да се тим од око 20 људи који су учествовали у пројектовању „Лазанског“ две године руководио задатим циљем да направе возило са великом балистичком и противминском заштитом, које би могло да понесе велико наоружање.
„Купола руске производње је 57 милиметара калибра, жиростабилисана је и реч је о даљински управљивој борбеној станици. У односу на ’Лазара‘ и ’Милоша‘, ’Лазански‘ има хидропнеуматско ослањање, што дозвољава возилу да мења висину по потреби и у зависности од терена који савлађује. Возило је опремљено најсавременијим видео-системом, поседује шест камера, тако да је са сваке стране постављена дневна и термовизијска камера. То је важно возачу због прегледности, с обзиром да овај тип возила нема пушкарнице, па целокупна посада може видети на камерама шта се около дешава и где се тренутно налазе. Мотор који носи ово возило је катерпилар 13.000 кубика и 711 коња, мењач је алисонов шестостепени, а трансмисија је двостепена.“

Већа убојна моћ у односу на претходнике

Возило „Лазански“ припада регистру борбених возила са погоном на осам точкова у којем је смештено 13 седишта. Оклоп је потпуни, без прозора, убојна моћ је у односу на његове претходнике знатно већа, а домет сеже до 14 километара.
Рад на „Лазанском“ трајао је две године и у њему је учествовао тим из „Југоинпортовог“ одељења у сарадњи са Министарством одбране. Углавном су то била, објашњава Мартиновић, војна лица из Генералштаба, са којима су кроз цео период развоја усаглашавали идеје. Драгоцено је, каже, искуство свих високих официра, бивших учесника рата, али и искуство које су конструктори стекли приликом пројектовања претходних возила.
© Sputnik / Лола ЂорђевићНа борбеном возилу "Лазански" се налази плочица на којој је, према речима супруге Лазанског, његов потпис из старог пасоша.
На борбеном возилу Лазански се налази плочица на којој је, према речима супруге Лазанског, његов потпис из старог пасоша. - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2021
На борбеном возилу "Лазански" се налази плочица на којој је, према речима супруге Лазанског, његов потпис из старог пасоша.
„Пошто су ’Лазар‘ и ’Милош‘ већ дуго у употреби, ми смо добијали извештаје, обрађивали их и радили на изменама. Сада је све то заокружено и примењено у изради возила ’Лазански‘. Приликом пројектовања оваквог возила најважнија је безбедност људства и да се војник када уђе у једно овакво возило осећа комфорно и удобно. То су захтеви који су долазили од стране војске. У сврхе удобности ставили смо и нова седишта, па је концепт седења у односу на ’Лазара‘ другачији. Војници седе лицем у лице, док у ’Лазару‘ седе леђа у леђа. То је за представнике Војске Србије била задовољавајућа чињеница.“

Странци импресионирани ватреном моћи „Лазанског“

Стране делегације које су данас присуствовале представљању „Лазанског“, по речима Мартиновића, изразиле су задовољство приметним напретком у односу на „Лазара“ и „Милоша“ због балистичке и противминске заштите, као и наоружања које носи.
„Стране делегације су биле импресиониране ватреном моћи и одбраном које људству пружа овакво возило. Знање се краде, а ови сајмови и служе да се виде и размене идеје. Ми нисмо све податке изнели, само основне ствари, а временом ћемо представити и остале референце.“
Председник Србије Александар Вучић је истакао да је Мирослав Лазански свим што је учинио за Србију заслужио да војно возило буде названо по њему, а и много више од тога.
Међународни сајам наоружања и војне опреме посетиле су бројне високе делегације из целог света, Русије, НАТО-а, Европске одбрамбене агенције и осталих међународних војно-безбедносних организација.
© Sputnik / Лола ЂорђевићУнутрашњост возила „лазански“
Унутрашњост возила „лазански“ - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2021
Унутрашњост возила „лазански“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала