- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Ново откриће америчких научника о дувану

CC0 / Рixabay / Дуван
Дуван - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2021
Пратите нас
Амерички научници открили су доказе о најранијој употреби дувана, у остацима огњишта које су изградили становници Северне Америке пре око 12.300 година у пустињи Великог сланог језера у Јути.
Четири угљенисана семена биљке дивљег дувана налазила су се унутар огњишта, заједно са каменим оруђем и пачјим костима, која су бачена након оброка, пише Ројтерс.
До сада, прва забележена употреба дувана била је у облику остатка никотина пронађених у лули за пушење из Алабаме пре 3.300 година.
Истраживачи верују да су номадски ловци-сакупљачи на локацији у Јути можда пушили дуван или сисали семенке дувана због стимулативних квалитета које нуди никотин.
Према подацима светске здравствене организације (СЗО), дуван сада представља светску кризу јавног здравља, са 1,3 милијарде корисника дувана и више од осам милиона смртних случајева годишње повезаних са дуваном.
"У глобалним размерама, дуван је краљ опојних биљака и сада можемо директно пратити његове културне корене до леденог доба", рекао је археолог Дарон Ђук.
Семе је припадало дивљој сорти пустињског дувана, названој Nicotiana attenuata, која још увек расте на том подручју, преноси агенција Ројтерс.
"Ова врста никада није била припитомљена, али је становништво користи до дана данашњег", рекао је Ђук.
Пустиња Велико слано језеро данас је велико суво језерско корито у северној Јути, а пронађено огњиште је у то време био огроман део земље, са хладном климом током сумрака леденог доба.
"Ми знамо веома мало о њиховој култури. Оно што ме највише интригира у вези са овим открићем је друштвени прозор који пружа једноставну активност из прошлости која није документована. Машта ми дивља на ту помисао", рекао је Ђук.
Претпоставља се да је дуван ушао у базу знања код оних који су населили унутрашњост северноамеричког континента, пре неких 13.000 година, рекао је Ђук.
Припитомљавање биљке дувана догодило се хиљадама година касније у другим деловима континента, додао је он.
"Не знамо када је тачно дуван припитомљен, али дошло је до великог процвата пољопривреде у Америци у последњих 5.000 година. Докази за употребу дувана и директног и индиректног повећани су у то време заједно са припитомљавањем намирница", додао је Ђук.
Неки научници су тврдили да је дуван можда била прва биљка припитомљена у Северној Америци, и то у социо-културне а не у прехрамбене сврхе.
"Нема сумње да су људи користили дуван много пре него што га је друштво покренуло као инвестицију у пољопривреди", рекао је Ђук.
Шљива - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2021
ДРУШТВО
Шта се дешава у организму ако сваког дана поједете 12 шљива?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала