- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Откривено жариште и узрок помора лабудова у Београду – угрожено велико подручје, уведене мере

© Sputnik / Лола ЂорђевићЛабудови на Ади Циганлији
Лабудови на Ади Циганлији - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2021
Пратите нас
Званично су потврђене сумње удружења „Еко-Панчевачки рит“ да је девет лабудова у београдском мочварном подручју Бељарици, која се налази на левој обали Дунава, угинуло од птичјег грипа. Ветеринарски инспектори обавили су ванредну контролу, узели брисеве и закључили да је за птице била кобна авијарна инфлуенца.
Управа за ветерину означила је Кеј ослобођења у Земуну, где се појавио први оболели лабуд, жариштем и ово подручје проглашено је за угрожено.
Током контроле узети су брисеви са три угинула лабуда, а анализе указују на поменуту болест.
„Подручје у пречнику од три километра од жаришта, тачније Кеја ослобођења, проглашава се зараженим“, наводи се у документу Управе за ветерину.
„У полупречнику од 10 километара подручје је угрожено. Како би се спречило ширење болести доноси се одлука да се обави попис газдинстава и да се живина прегледа. На попису ће се наћи газдинства на рубним деловима зараженог подручја. Осим ове, доноси се још одлука како би се спречило ширење вируса“, додаје се у документу, пренеле су „Новости“.
Како се наводи, Управа за ветерину је донела Решења којим су утврђене мере које се спроводе у зараженом и угроженом подручју од ове заразне болести код дивљих птица, да би се она сузбила и спречило ширење.
Наводи се да се авијарна инфлуенца (птичји грип) не преноси са оболелих и заражених птица на људе, али може изазвати веома велике економске штете уколико се пренесе на домаћу живину.
Превентивне мере су активни и пасивни надзор, контрола здравља живине у потенцијално ризичним подручјима близу водених површина са дивљим птицама, затварање живине у објекте, спречавање контакта између дивљих птица и живине и подизање биосигурносних и хигијенских мера на газдинствима.
Управа наводи да је, ради спречавања ширења, обавезна пријава сваког случаја угинућа дивљих птица на природним стаништима и воденим површинама.
Додаје се да је обавезна и пријава повећаног угинућа или знакова болести код живине и птица на газдинству ветеринарском инспектору или ветеринару.
"За време трајања мера забрањено је одржавање сајмова живинарства и украсних птица, као и промет живине, јаја, меса и изнутрица пореклом од живине са зараженог подручја", саопштила је Управа.
Чланови удружења „Еко-Панчевачки рит“ наставиће да апелују на ЈП „Србија шуме“ и Ловачко удружење Београд, да спрече лов на фазане, патке и дивљач јер су они преносиоци вируса. Такође наводе да ће се обратити ЈП „Србија шуме“ да уклоне и остале лешеве лабудова из Бељарице, јер они газдују овим подручјем.
Вирус који изазива болест авијарна инфлуенца преноси се директним и индиректним путем преко дивљих птица, инфициране живине. Вирус се размножава у ћелијама дигестивног и респираторног тракта.
Различити сојеви овог вируса током прошлог века изазвали су три пандемије, шпанску грозницу почетком 20. века, азијски грип 1957. године и хонгконшки грип крајем шездесетих.
Лабудови - Sputnik Србија, 1920, 09.10.2021
ДРУШТВО
„Не приближавајте им се“: Угинули лабудови у Београду, еколошко удружење упозорава /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала