- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Шест знакова који указују да је време да дате отказ

© Depositphotos.com / Tom WangОтказ
Отказ - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2021
Пратите нас
Давање отказа је тешка и стресна одлука, тако да је пре него што се одлучите на такав корак, неопходно добро проценити чиме сте незадовољни и да ли је могуће наћи решење како бисте поново били задовољни на радном месту. Ако вам се то не чини могућим, можда би требало да тражите други посао.
Ово су неки од знакова који би могли да указују да је време за проналажење новог посла:

Осећате да „стојите у месту“

Тешко је остати мотивисан и продуктиван на послу ако сматрате да нема простора за напредовање.
Осећај да стојите у месту може изгледати различито за сваког појединца. На пример, то може значити да не постоји могућност напредовања и повећања плате, али и добијање радних задатака који нису инспиративни или недостатак нових вештина.
Дугорочна неиспуњена обећања вашег шефа, попут нове позиције, додатне обуке или запослених, такође могу бити исцрпљујућа.

Проблеми са шефом

Биће тренутака када проблеми са шефом превазилазе повремене несугласице, а недостатак поверења и подршке може угушити продуктивност и напредовање у каријери.
„Када се осећате као да морате стално да пратите шта говорите… Када се осећате као да вас стално грде или оцењују, као да сте стално под микроскопом, и када се осећате као да вам ваш менаџер не чува леђа, ту нема поверења. Када су те ствари присутне, нема поенте остати“, мишљења је Форам Шет, суоснивач коучинг компаније „Ама Ла Вида“.
Ејми Гало, која се бави конфликтним ситуацијама на радном месту и уредник је магазина „Харвард бизнис ривју“, предлаже да процените да ли је ваш лош шеф изолован или део већег проблема на нивоу целе компаније.

Стално одлажете радне задатке

Сви повремено одлажемо обавезе, али ако стално чекате до последњег тренутка да завршите радне задатке, иако сте некада све правилно распоређивали, то би могао бити сигнал да је време да кренете даље.
У поређењу са „ово радим јер сам поносан на… стало ми је до резултата“, сада је промена следећа: „морам да урадим довољно да не направим себи проблем“.

Културолошка неповезаност

Култура компаније игра важну улогу и у вашем ангажовању, продуктивности и срећи, па сваки изузетак од праксе може створити проблеме.
На пример, ако вам је важна равнотежа између посла и приватног живота, а шеф вам у свако доба дана шаље гомиле мејлова, то може да допринесе изгарању на послу.
Начин на који су компаније одговориле на потребе радника током пандемије одиграо је важну улогу у одлуци људи да напусте посао.

Примећујете друге могућности

Када сте незадовољним својим тренутним положајем, почињете чешће да примећујете друге могућности.
Запитајте се: Да сте незапослени и да вам се садашњи посао нуди такав какав јесте, да ли бисте га прихватили или наставили да тражите?

Другачији став

Обратите пажњу ако сте почели превише да колутате очима на послу, гунђате себи у браду, дубоко уздишете…
„Ако се месецима непрестано затичете да сте незадовољни различитим аспектима свог посла, да сте незадовољни одласком на посао, да седите за рачунаром и мислите — ух, не могу да верујем да то морам да урадим, то је сигуран знак да би требало да потражите нови посао“, указује Ејми Гало, пренео је портал „Бизлајф“.
Такође, ако сте увек дефанзивни, дајете кратке одговоре —и то су знаци за аларм.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала