- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Тексас забранио условљавање вакцинацијом

© AP Photo / John LocherВакцинација
Вакцинација - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2021
Пратите нас
Гувернер Тексаса Грег Абот потписао је наредбу којом се забрањује свако условљавање вакцинацијом против вируса корона у тој држави, укључујући и приватне фирме. Абот је навео да је за вакцинацију, али да нико не сме бити натеран на њу против своје воље.
У извршној наредби коју је Абот потписао наводи се да „ниједан ентитет у Тексасу не може да присили било ког појединца да прими вакцину против ковида“ уколико јој се он противи из неког разлога, верског, медицинског или било ког другог „разлога личне природе“. За оне који се не придржавају ове уредбе, предвиђена је казна од 1.000 долара.
„Вакцина против вируса корона је безбедна, ефикасна и наша најбоља одбрана од вируса. Али њено примање треба да остане на добровољној бази и никад не сме бити присилно“, наводи се у Аботовом саопштењу.
Наредба се позива на државни план кризног реаговања у вези са пандемијом, који дозвољава казне до 1.000 долара за оне који га се не придржавају. Тај план предвиђа и затворске казне до 180 дана, али је Абот подвукао да се затворска казна не односи на наредбу о забрани условљавања вакцинацијом.
Абот је позвао и Конгрес Тексаса да ову његову уредбу преточи у закон.
Гувернер Тексаса је у јуну такође потписао пропис којим се прети губитком лиценци и дозвола за рад фирмама које од потрошача захтевају да буду вакцинисани, чиме је фактички забранио ковид пропуснице. Абот је тада рекао да је „Тексас отворен 100 одсто и желимо да обезбедимо да свако има слободу да иде где жели без ограничења“.
Сличан пропис против условљавања вакцинацијом донео је и гувернер Флориде Рон Десантис. Прописом који је потписао прети се казнама од 5.000 долара државним агенцијама које су вакцинацију поставиле као услов за запошљавање. Он је забранио и да ношење маски мора да буде обавезно, преноси РТ.
СВЕТ
Aмерички тужиоци прете Бајдену тужбом због уредбе о обавезној вакцинацији
Протести у САД против мера карантина - Sputnik Србија, 1920, 30.07.2021
Тексас укида обавезу ношење маски и обавезну вакцинацију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала