- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Зеленски о транзиту гаса преко Украјине: Без њега губимо две милијарде долара годишње

© Sputnik / СтрингерГасно чвориште у Украјини
Гасно чвориште у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2021
Пратите нас
Кијев је заинтересован да очува транзит гаса из Русије у Европску унију преко своје територије, јер не жели да изгуби две милијарде долара годишње, изјавио је председник Украјине Владимир Зеленски.

„За нас је веома важно да сачувамо транзит гаса преко наше територије, јер нико не жели да губи по две милијарде долара годишње. Због те опасности се ми обраћамо разним каналима“, рекао је Зеленски на конференцији за новинаре у Кијеву после самита Украјина-Европска унија.

Он је додао да је разговарао са председником Европског савета Шарлом Мишелом и са шефицом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен о могућности примене Трећег енергетског пакета према „Северном току 2“ и примени санкција.
Раније је кабинет украјинског председника саопштио да је Зеленски формирао радну групу чији ће се учесници бавити минимизирањем претњи од изградње гасовода који заобилазе Украјину, па и од „Северног тока 2“.
С тим у вези шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен је новинарима рекла да је потребно да Украјина остане земља преко које ће се транспортовати гас.
„За Европску комисију је очигледна и непроменљива чињеница да је Украјина земља преко које се транспортује гас и треба тако да остане“, рекла је Урсула фон дер Лајен.
Савет Европске уније је 11. октобра донео одлуку да прошири санкциони списак против руских и украјинских физичких лица и организација због подривања територијалног интегритета, суверенитета и независности Украјине, додајући на листу осам лица.
Подсетимо, Мађарска је у раније потписала нови дугорочни уговор са „Гаспромом“ о снабдевању гасом заобилазећи Украјину. Документ су потписали руководиоци „Гаспрома“ и енергетске компаније „МВМ“ у мађарском Министарству спољних послова. Уочи закључивања споразума, Кијев је саопштио да је разочаран због тога и обећао да ће се обратити Европској комисији ради давања оцене о усклађености споразума са европским законодавством у области енергетике.

Кулеба позива Брисел на санкције Русији

Министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба се у Кијеву састао са шефом европске дипломатије Жозепом Борељом и том приликом је позвао ЕУ да примени строге санкције према Русији, саопштила је прес служба Министарства спољних послова Украјине.
„Ми инсистирамо на строгим санкцијама против државе-агресора. Русија већ више од седам година систематски нарушава међународно право и међународно хуманитарно право, као и људска права. То је довољан разлог за очување и јачање постојећих санкција и увођење нових“, наводе се речи Кулебе на сајту Министарства спољних послова Украјине.
Он је током састанка изјавио да се Украјина активно бави дипломатским активностима са Немачком и Француском како би се организовао самит Нормандијске четворке, као и састанци на нивоу министара спољних послова. Кулеба је и позвао Бореља да у наредном периоду дође у Украјину и да посети контакт линију у зони сукоба у Донбасу.
Подсетимо, у априлу 2014. године украјинске власти покренуле су војну операцију против самопроглашених република Донбаса, а које су прогласиле независност након државног преврата у Кијеву у фебруару 2014. године. О решавању ситуације у Донбасу разматра се, између осталог, на састанцима минске контакт групе, која је од септембра 2014. године усвојила три документа којима се регулишу кораци за деескалацију сукоба. Међутим, и након споразума о примирју између страна у сукобу наставља се размена ватре.
Грб на згради Савета Федерације Русије - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2021
РУСИЈА
Русија има све основе да реципрочно одговори ЕУ: Иницијатори нових санкција ће одговарати
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала