Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Америчка амбасада о доласку Кристофера Хила на место амбасадора у Београду

© Фото : Youtube/Carnegie Council for Ethics in International Affairs/PrintscreenАмерички дипломата Кристофер Хил
Амерички дипломата Кристофер Хил - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2021
Пратите нас
Поводом вести да ће на место амбасадора у Србији бити именован дипломата Кристофер Хил, а коју су данас пренели београдски медији, огласила се америчка амбасада коју је Спутњик замолио за одговор.
Саопштење из прес службе амбасаде преносимо у целости:

„Свако саопштење о именовању новог амбасадора долази из Беле куће. Амбасадор Годфри је на тој позицији две године и служи на задовољство председника. Када Бела кућа прогласи његовог наследника, постоји редован процес слања формалне номинације Сенату, заказивања расправе и чекање резултата и потврде гласања. Амбасадор Годфри остаје посвећен послу амбасадора САД у Србији.“

Кристофер Хил у Србији је најпознатији по томе што је био изасланик САД током 1998. и 1999, на преговорима који су претходили НАТО агресији. Учествовао је у и у преговорима који су довели до Дејтона и краја рата у БиХ, као најближи сарадник Ричарда Холбрука.
Хил је амерички дипломата који потиче из дипломатске породице, пошто му је и отац био дипломата.
Стејт департменту се придружио 1977. године, а прво намештење у иностранству било му је у амбасади САД у Сеулу од 1983. до 1985. године.
Био је амбасадор САД у Албанији од октобра до децембра 1991. године, Северној Македонији од 1996. до 1999. године, а у Србији га највише памте по томе што је био специјални изасланик америчког председника за Косово и Метохију 1998. и 1999. године, у време НАТО агресије на нашу земљу. Хил је био један од три главна преговарача (ЕУ је представљао Волфганг Петрич, а Русију Борис Мајорски) који су водили разговоре пре конференције у Рамбујеу.
О Косову и Метохији говорио је 2019. године, када је рекао да није против промене граница, али уз опрез. Он је истакао „да је корекција граница важно питање, које не може бити решено без доброг познавања ситуације и сагледавања како би на то реаговали грађани“.
„То нису теме попут састављања годишњег буџета, већ је реч о дугорочној будућности“, нагласио је амерички дипломата.
Зато с тим питањем треба бити опрезан, напоменуо је Хил и додао да он не би журио.
Такође, учествовао је и у преговорима који су довели до краја рата у БиХ и Дејтонског споразума.
Био је најближи сарадник Ричарда Холбрука током Дејтонских мировних преговора 1995. године. Холбрук га је у својој књизи о Дејтону описао као „бриљантног, неустрашивог и полемички настројеног“. Како га је описао Холбрук, „Хил је у исто време био и смирен и страствен, што је додатно унапредило његове екстремно добре преговарачке вештине“.
Хил је 2005. био и на челу америчке делегације која је преговарала са Северном Корејом о смиривању нуклеарне кризе.
Потом је био амбасадор у Пољској од 2000. до 2004. године и у Јужној Кореји од 2004. до 2005. године, када је постао помоћник државног секретара САД за Источну Азију и Пацифик
Последња дипломатска служба била му је на месту амбасадора САД у Ираку, где је провео 16 месеци све до дипломатске пензије 2010. године.
Кристофер Хил добио је награду за мир Фондације „Роберт Фрејзер“ за своју улогу у преговорима о Косову. Македонска влада доделила му је звање почасног грађанина због заслуга током његове амбасадорске мисије у Скопљу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала