- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Прети нова драма у децембру: Представнички дом изгласао подизање границе задуживања САД

© AP Photo / Susan WalshКонгрес САД
Конгрес САД - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2021
Пратите нас
Представнички дом америчког Конгреса усвојио је законски предлог, претходно усвојен у Сенату, којим се граница до које федерална влада може да се задужује привремено подиже на 28,9 хиљада милијарди долара до почетка децембра. Предлог закона послат је председнику САД Џозефу Бајдену на потписивање.
Доњи дом америчког Конгреса, у ком демократе имају тесну већу, одобрио је повећање границе задуживања за 480 милијарди долара са 219 гласова за, док је 206 чланова било против.
Предлог закона су подржале све демократе, док су сви републиканци били против.
Бајден би, како се очекује, требало да потпише закон у среду, односно пре рока, 18. октобра, када је америчко Министарство финансија проценило да без конгресне акције више неће бити у могућности да отплаћује дугове.
Усвајање предлога у Конгресу ублажило је, барем привремено, страховања да ће САД први пут доћи у ситуацију да не могу да отплаћују дуг.
Чланови Конгреса ће се, међутим, за само седам недеља суочити са новим роком за подизање лимита за дуг и очекује да ће се у децембру поново водити иста политичка борба.
Тада истиче и привремени буџет за финансирање владиних агенција, па ће Конгрес морати да спречи и њихово делимично затварање.
Подсетимо, Сенат је прошле недеље гласао за подизање горње границе дуга.
За предлог закона о подизању границе задуживања је уз демократе гласало 11 републиканских сенатора, али је лидер републиканске мањине Мич Меконел рекао да неће подржати ново повећање лимита у децембру.
СВЕТ
Постигнут компромис у Сенату о привременом подизању лимита на дуг САД
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала