- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин објаснио како ће се односи Русије и Америке стабилизовати и побољшати

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2021
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин изјавио је да ће узајамни интереси Русије и Сједињених Америчких Држава довести до стабилизације односа између две земље.

„Узајамни интереси ће несумњиво довести до тога да ће се наши односи на овај или онај начин побољшати и амерички политички естаблишмент ће престати да спекулише са руско-америчким односима на штету сопствених интереса и кампања“, рекао је руски председник, говорећи на форуму „Руска енергетска недеља“.

Председник је истакао да је са америчким лидером Џозефом Бајденом изградио „радне, прилично стабилне односе“.
„Заменица (америчког) државног секретара (Викторија Нуланд) тренутно борави у Москви. Она са својим руским колегама разговара о питањима наших даљих контаката са председником Бајденом. Са актуелном администрацијом имамо сасвим конструктиван однос“, прецизирао је Путин.
Говорећи о ценама енергената на светском тржишту, руски лидер је нагласио да са америчким председником Бајденом није разговарао о ценама нафте.

Коме су наштетиле америчке санкције

Путин је констатовао да су америчке санкције уведене против руске енергетске сфере довеле до тога да су сами Американци претрпели губитке.

„Американци су нам увели санкције у сфери енергетике. Шта су постигли? Компанија ExxonMobil је раскинула уносне уговоре, прекинула учешће у заједничким пројектима, изузев једног на Далеком истоку... Нико ништа није добио тиме. Цене гаса су драстично скочиле. На нафтном тржишту је дошло до ситуације која штети самим Американцима. Не само да је резултат нула, него је негативан“, оценио је председник Русије.

Истовремено, Путин је признао да се нада да ће превладати свест о томе да таква политика нема перспективу, те да ће успети да постепено обнове односе.

Улога Трампа у стабилизацији цена нафте

Према речима руског председника, руководство Саудијске Арабије и бивши председник Америке Доналд Трамп својевремено су одиграли велику улогу у стабилизацији цена нафте.
Он је подсетио да Русија у потпуности поштује своје обавезе, повезане са смањењем експлоатације нафте у оквиру споразума ОПЕК+, истакавши да су то веома тешке одлуке за економију и руске компаније, с обзиром да смањење производње захтева додатне трошкове.
„Пристали смо на то, смањили смо експлоатацију и тржиште се стабилизовало. Велику позитивну улогу у томе су одиграли престолонаследник Саудијске Арабије, краљ Саудијске Арабије и бивши председник САД Доналд Трамп. Учествовао сам у тим тројним преговорима и верујте ми да ту нема ничег политичког“, прецизирао је Путин.
Како је додао, Трамп је штитио интересе својих компанија.
„Иако Америка није директно учествовала у том раду ОПЕК+, ипак је утицала на тај процес, имајући у виду интересе својих компанија које се баве експлоатацијом. Успели смо да стабилизујемо тржиште, да између осталог спасемо радна места у САД“, објаснио је руски председник.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2021
РУСИЈА
„Системске грешке, дефицит електричне енергије“: Путин о стању на енергетском тржишту Европе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала