- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија позива земље УН да у потпуности одустану од свих врста свемирског оружја

CC0 / Pixabay/Ondřej Šponiar / Телескоп Хабл у свемиру
Телескоп Хабл у свемиру - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2021
Пратите нас
Русија предлаже чланицама Уједињених нација да се обавежу да неће користити свемирске објекте за уништавање било каквих циљева на Земљи, у ваздуху и космосу, наводи се у саопштењу заменика шефа руске делегације у Првом комитету Генералне скупштине УН Константина Воронцова.
Такође, Москва предлаже земљама УН да се обавежу да:
„неће уништавати, оштећивати, реметити нормално функционисање свемирских објеката других држава, те да неће мењати путању њиховог лета“.
„неће правити, тестирати или распоређивати свемирско оружје било које врсте базирања за извршавање било каквих задатака, између осталог за противракетну одбрану, у сврхе противсателитског оружја, да га неће користити против циљева на Земљи или у ваздуху, као и да ће уништити постојеће такве системе“.
„неће тестирати и неће користити свемирске летелице са посадом у војне сврхе, укључујући и противсателитске“.
„неће пружати помоћ и неће подстицати друге државе, групе држава, међународне, међувладине као и било које друге невладине организације, укључујући невладина правна лица која се налазе на територији под њиховом јурисдикцијом или контролом да учествују у горе наведеним активностима“.
Према речима Воронцова, Москва предлаже земљама УН-а да преузму наведене обавезе у било ком облику који им одговара.

У нуклеарном рату не може бити победника

Русија такође позива све нуклеарне државе да потврде постулат о томе да у нуклеарном рату не може бити победника и да такав рат никада не би требало да буде покренут.
Воронцов је подсетио да су руски и амерички лидери Владимир Путин и Џо Бајден потврдили тај постулат у заједничком саопштењу, издатом 16. јуна 2021. године, а Русија и Кина су га укључиле у Заједничко саопштење, издато 29. јуна.
Према речима руског дипломате, главни задатак је да се спречи понављање трагедије из 1945. године „када је Америка употребила нуклеарно оружје против јапанских градова“.
Воронцов је такође саопштио да је Русија спремна да разговара о идејама формирања мултилатералних преговарачких формата по питању спречавања трке у наоружање, али да је присиљавање било кога на учешће у таквим дискусијама контрапродуктивно.
Лансирање ракете Сојуз 2.1а са космодрома Восточни - Sputnik Србија, 1920, 30.07.2021
Британија оптужила Русију и Кину за опасне активности у свемиру
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала