- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Широм отворена врата Гаспрому: НИС ће удахнути нови живот Петрохемији

© НИСРафинерија нафте у Панчеву
Рафинерија нафте у Панчеву - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Очекивања да ће панчевачка „Петрохемија“ ускоро у НИС-у добити новог власника који ће је докапитализовати и омогућити нови живот, судећи по најновијим информацијама, сасвим су реална, сматра секретар Удружења за хемијску индустрију у Привредној комори Србије, Драган Стевановић.
Позив за стратешког партнера „Петрохмији", по моделу докапитализације у износу од 150 милиона евра, чиме би будући власник имао удео од 90 одсто, Влада Србије објавила је почетком септембра. Ко је до 11. октобра када је истекао рок за достављање понуда то и учинио још званично није саопштено, али јесте познато то да је НИС је једини откупио документацију.
Наду да ће се ствари за „Петрохемију“ коначно покренути с мртве тачке удахнула је прошле године одлука првог човека Гаспромњефта Александра Дјукова о формирању српско-руске радне групе која ће се позабавити приватизацијом Петрохемије. То је саопштено када је новембра прошле године посетио НИС, а председник Србије тим поводом оценио да су тиме широм отворена врата договору са Гаспромњефтом.

Логичан партнер

Због свега што је претходило, Стевановић за Спутњик каже да очекује докапитализацију Петрохемије од стране НИС-а јер је то једини логичан и прави партнер у овом трнутку пошто су обе фирме повезане и функционално и технолошки и представљају целину.
„Оно што је НИС-овој Рафинерији нафте у Панчеву нуспроизвод – примарни бензин, Петрохемији представља основну сировину. Такође, Рафинерија даје мазут и већ дуго година даје услуге попут истовара, утовара. Са друге стране Петрохемија Рафинерији даје водену пару, као и услуге обраде отпадних вода што је врло битно у овом тренутку тако да они представљају једну функционалну целину. Логично је и сигурнио би било добро да они заједно наставе. Они су испод земље повезани цевоводима како за примарни бензин тако и за водену пару“, објашњава Стевановић.
Он указује и на чињеницу да је данас прерада отпадних вода што Петрохемија обавља за НИС-ову рафинерију нафте значајна ставка . Ако би неко други дошао у „Петрохемију“ НИС-у би, како напомиње, требало три године да направи постројења за прераду отпадних вода.
© Sputnik / Мира Канкараш ТркљаНИС и Петрохемија су повезани подземним цевоводима којима размењују примарни бензин и водену пару
НИС  - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2021
НИС и Петрохемија су повезани подземним цевоводима којима размењују примарни бензин и водену пару

Позитивна од 2015.

„Петрохемија“, на чију се приватизацију чека више од десет година, после дуго времена, од 2015. године je почела позитивно да послује. Томе је допринела чињеница да је примарни бензин, као продукт прераде нафте, од НИС-а добијала по најповољнијим тржишним условима, али и помоћ у унапређењу оперативне ефикасности.
Од средине 2017. године „ХИП Петрохемија“ је практично постала фирма без дугова. Усвајањем унапред припремљеног плана реорганизације, држава је део потраживања поверилаца отписала, а део конвертовала у капитал „Петрохемије“, чиме је промењена њена власничка структура. Тако се 76 одсто акција панчевачке фабрике налази у власништву државе и повезаних лица, преостaлих 21 одсто је власнички капитал НИС-а, а три одсто „Лукоила“.

Извоз у цео свет

На крају 2018. „Петрохемија“ је, како су пренели медији, остварила профит од 37,9 милиона динара, крај 2019. је дочекала са губитком од 2,2 милијарде динара, а прошлу годину је опет завршила у плусу са профитом од 160 милиона динара.
„Петрохемија одлично ради, она извози у преко 40 земаља света и један је од наших највећих извозника. Међу првих десет је и то је сигурно тржиште и за њеног будућег купца и за проширење понуде. Имају изузетно квалитетан и тражен производ, етилен, полиетилен, полипропилен“, истиче Стевановић, али и напомиње да им је неопходан свеж капитал, јер немају новца да сами „изгурају“ одличне пројекте за ширење производње које имају.
Саговорник Спутњика напомиње да „Петрохемија“ има око 1300 запослених, али и проблем због одлива кадрова, нарочито високостручних и високоспецијализиованих због немогућности подизања плата, јер им је држава тренутни власник и ту постоје ограничења.
Он не сумња да би спајање НИС-ове рафинерије и „Петрохемије" донело велику добит и руској страни и запосленима у „Петрохемији", поготово што се, према закључку Владе Србије о расписивању јавног позива за стратешког партнера, од њега очекује да направи и фабрику полипропилена.
© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICГенерални директор Гаспрома Александар Дјуков и председник Србије Александар Вучић
Генерални директор Гаспрома Александар Дјуков и председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2021
Генерални директор Гаспрома Александар Дјуков и председник Србије Александар Вучић

На добром путу

Да је „Петрохемија" данас ближа приватизацији него икада пре указују и оцена председника Србије у тренутку расписивања јавног позива за стратешког партнера.
„Морате имати онога ко може да набави најјефтинији примарни бензин, онога ко има могућност за довлачење сировина. Сада мислим да смо на добром путу да то учинимо“, рекао је тада Вучић, напомињући да је тог 9. септембра "Петрохемија" на рачуну имала 82 милиона евра и да добро стоји.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала