- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Системске грешке, дефицит електричне енергије“: Путин о стању на енергетском тржишту Европе

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2021
Пратите нас
До велике енергетске кризе на тржишту довеле су системске грешке, оценио је председник Русије Владимир Путин.
„Читаву последњу деценију, корак за кораком, у европској енергетици су се појављивале системске грешке. Управо су оне и довеле до кризе на тржишту у Европи“, рекао је Путин на пленарном заседању форума „Руска енергетска недеља“.
Путин је нагласио да сви они који кажу да високе цене енергената иду на руку произвођачима једноставно не схватају шта говоре.
„Драстичан скок цена горива може да има негативне последице како за потрошаче, тако и за произвођаче“, навео је Путин.
Такав скок цена тера предузећа, привреду, комуналну сферу да драматично повећавају трошкове, смањују потражњу енергената и обим производње, истакао је он.
Коментаришући цене гаса у Европи Путин је рекао да неки партнери Русије покушавају да прикрију сопствене грешке.
После претходне јаке зиме многе европске земље нису почеле да обезбеђују резерве гаса за нову сезону, понадали су се у спот испоруке гаса и тако још додатно подстакли раст цена, објаснио је он.
„Понекад слушаш шта се прича с тим у вези и чудиш се. Једноставно чудно. Као да не виде цифре, реалност, прикривају сопствене грешке“, истакао је Путин и додао да је раст цена последица дефицита електричне енергије а не обрнуто.

„Северни ток 2“ би могао да помогне, али...

Према речима руског председника, напетост на тржишту може да се умањи пуштањем у рад гасовода „Северни ток 2“, али административне баријере за сада нису отклоњене а немачки регулатор још није донео одлуку.
Видимо да се административне баријере не уклањају, постоје различита питања повезена са Трећим енергетским пакетом у Европи под који потпада и наш пројекат, навео је Путин.

„Наравно, када бисмо могли да повећамо испоруке том трасом за 100 одсто, са сигурношћу могу да кажем да би се напетост на европском енергетском тржишту суштински смањила а то би утицало на цене гаса. То је очигледно, али административне баријере не допуштају да то урадимо“, рекао је Путин.

Ситуација на тржишту не изгледа избалансирано

Према његовим речима, ситуација на европском гасном тржишту не изгледа избалансирано и предвидиво, а главни разлог лежи у томе што на том тржишту не зависи све од произвођача.
„Потрошачи гаса ту имају велику улогу“, навео је Путин.
За гасно тржиште важна је стабилност и предвидивост, истакао је руски председник и додао да ће Русија остварити рекордне испоруке гаса на међународном тржишту до краја ове године.
Русија, додао је, испуњава све своје обавезе према партнерима, укључујући и оне у Европи, осигурава гарантоване испоруке гаса без прекида.
„Постоје све претпоставке да ћемо пред крај године остварити рекордан обим испорука гаса на глобално тржиште“, рекао је он.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала