- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Црна Гора не сме да зависи од туризма: Гувернер упозорава на могуће моделе развоја економије

© Flickr / Aleksandr ZykovСвети Стефан, Црна Гора
Свети Стефан, Црна Гора  - Sputnik Србија, 1920, 14.10.2021
Пратите нас
Модел развоја на којем се заснива црногорска економија неопходно је мењати у правцу веће диверзификације економских активности како би се смањила зависност од само једне привредне гране – туризма, оценио је гувернер Централне банке Црне Горе Радоје Жугић.
У условима велике неизвесности на преласку из прошле у ову годину, у којима је планирање и прављење пројекција стопе раста услед недостатка било каквих назнака колико би пандемија могла трајати било отежано, Централна банка Црне Горе је у јануару објавила је да би раст црногорске економије могао да износи између четири и 7,5 одсто, развијајући два могућа сценарија на основу очекивања да ће се епидемиолошка ситуација побољшати од средине године, односно да ће се поновити тренд из претходне, каже Жугић у разговору за Портал Аналитика.

Зависност од услужних делатности

Према речима гувернера ЦБЦГ ова врста конзервативног приступа који је та институција имала приликом предвиђања кретања у овој години условљена је чињеницом да је Црна Гора мала, али отворена економија са неадекватном структуром привреде у којој доминира услужни сектор, односно туризам, уз остале пратеће делатности.
„Све државе које имају сличну структуру економије, попут Шпаније, Италије, Грчке, имале су дубљу рецесију од оних које доминантно у структури економије имају производњу. Неспорно је да је опоравак бржи у услужном сектору, али неадекватна структура економије је та која вуче негативне ефекте везане за потпуни опоравак. Због тога смо стално предлагали и сада предлажемо да се наш модел развоја мора мењати у правцу веће диверзификације и већег степена валоризације, али и финализације, пре свега у производњи, оценио је Жугић.

Неискоришћеност природних ресурса

Жугић напомиње да се диверзификација неће постићи неким чином или актом, већ ће обухватити процес који ће трајати, а који ће смањити негативне ефекте онога што смо имали у претходном периоду, попут најдубље рецесије изнад 15 одсто, али и са брзим опоравком у сектору услуга.
„Колико ће промена модела раста и развоја трајати зависи од економског потенцијала земље и од страних директних улагања. Такође, то зависи и од структуре и страних и домаћих улагања. Важно је да процес почне, јер имамо дрвну индустрију, метале – алуминијум, челик, а имамо и пољопривреду. Све то може да уђе у већи степен финализације. Ово не значи да туризам треба запоставити, већ валоризовати и друге ресурсе које имамо“, закључио је Жугић.
Новчанице евра - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2021
ЕКОНОМИЈА
Јавни дуг Црне Горе пао први пут после 15 година
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала