- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Ко у Србији плаћа станове у кешу

© Sputnik / СпутњикБеоград на води
Београд на води - Sputnik Србија, 1920, 14.10.2021
Пратите нас
Цене станова и даље расту, а расте и продаја. У првој половини ове године на тржишту непокретности остварен је промет близу 2,9 милијарди евра, пола у Београду. У првих шест месеци, промет је био 60 одсто већи него у истом периоду лане. Раст у грађевинском сектору највише доприноси порасту БДП-а, а све је више страних инвеститора и купаца.
Најтраженији и најскупљи су станови изграђени у комплексима који поред становања нуде и друге садржаје, а купци су све захтевнији.
„То подразумева да када дођу кући с посла не морају да брину о паркирању, имају дивно организован стан са пуно светлости, неколико купатила, могу да возе електро-аутомобил и да га пуне у гаражи, имају рецепцију, обезбеђење и одређене услуге које доприносе квалитетнијем животу“, каже Душица Гаковић из „Дека инжењеринга“.
Цене грађевинског материјала расту, а све је теже наћи раднике.
Поскупљују материјали, неки грађевински материјали поскупљују чак и 100 посто а ми у грађевинској индустрији у Србији се суочавамо са ситуацијом да немамо довољно радне снаге и и морамо да је увозимо из иностранства", истиче Гаковићева.
Две трећине станова плаћено је кешом, и то они скупљи. А купци их виде као добре инвестиције.
„Неке пројекте заиста купују људи који ће заиста у њима и живети, то су најчешће млади професионалци, што из кеша зато што су нешто продали, или делом из кредита. Доста је људи који купују други, пети, десети стан, којима је то вид штедње новца, који им остварује сасвим добру капиталну добит. Што је пројекат скупљи, то је више купаца који инвестиционо купују станове, а мањи је проценат људи који ће ту живети. Код јефтинијих пројеката по периферији, то су пројекти у којима се углавном купују станови за живот“, објашњава Небојша Нешовановић из међународне консултантске куће ЦБРЕ, преноси РТС.

Десетине хиљада градилишта широм Србије

До краја септембра издато је близу 20.000 грађевинских дозвола, а за целу прошлу годину близу 22.000.
„Мислимо да ће ова год бити рекордна по броју издатих дозвола. Ти бројеви не би значили ништа уколико се на основу њих не би градило. Тренутно на територији Републике Србије има близу 88.000 активних градилишта, што је фантастична цифра имајући у виду да смо и ове године у ковид-години, а прошле године је тај износ био близу 72.000 активних градилишта“, каже Александра Дамњановић, државна секретарка Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.
Цене квадрата на најатрактивнијим београдским локацијама су и до неколико хиљада евра. Поред Београда, највише цене некретнина су у Новом Саду и Златиборском округу.
Најјефтиније некретнине су у јужним и источним деловима Србије и на североистоку Баната.
Тржиште некретнина - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2021
ЕКОНОМИЈА
Идеално време за куповину станова
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала