- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

ММФ оснива труст којим богате чланице треба да помажу сиромашним у хитним ситуацијама

© AFP 2023Међународни монетарни фонд
Међународни монетарни фонд - Sputnik Србија, 1920, 14.10.2021
Пратите нас
Шефица Међународног монетарног фонда (ММФ) Кристалина Георгијева добила је подршку Групе 20 великих економија за формирање новог труста, који ће омогућити богатим чланицама ММФ-а да донирају свој део из новоформираних резерви за хитне ситуације великом броју земаља којима треба помоћ.
Финансијски званичници Г20 подржали су нови Труст за отпорност и одрживост (РСТ) у заједничкој изјави, и позвали ММФ и Светску банку да „тесно сарађују“ на развоју и примени финансирања у оквиру новог труста, преноси Ројтерс.
Америчка министарка финансија Џенет Јелен је такође подржала напоре за каналисање средстава из резерви, познатих као Специјална права вучења (СДР), и „брзо успостављање“ новог Труста, саопштено је из америчког Министарства финансија након састанка Јеленове са финансијским званичницима финансија Г7.
Нови РСТ труст ће омогућити чланицама ММФ-а да позајме или донирају свој удео, од укупно одобрених 650 милијарди долара нових СДР-а Фонда, како би се обезбедило дугорочно финансирање малих острвских држава и угрожених земаља с ниским и средњим приходом које су већ у ММФ-овом Програму за смањење сиромаштва и раст (ПРГТ).
Формирање Труста намењено је решавању проблема многих сиромашних земаља и оних са средњим приходима које је тешко погодила пандемија ковид 19, остављајући их без довољно средстава за припрему и борбу са екстремним временским приликама.
Георгијева је у јуну први пут открила да се рад на успостављању Труста, напомињући да би његова средства могла да се користе за решавање ризика везаних за климатске промене и пандемије, а који нису обухваћени постојећим средствима ММФ-а.
Документ ММФ-а, у који је увид имао Ројтерс, предвиђа потражњу за средствима из новог Труста од 30 до 50 милијарди долара током 10 година, а процена апликаната ће се заснивати на приходима свих 69 земаља које испуњавају услове за ПРГТ, међу којима је 15 малих држава у развоју и 54 земље са средњим приходом.
Од кандидата за РСТ ће се тражити такође да већ имају неки аранжман с ММФ-ом и да пристану на реформе за јачање екстерне и унутрашње стабилности.
Кевин Галагер, директор Центра за глобалну развојну политику на Универзитету у Бостону, оценио је да брзо давање сагласности Г20 на нови Труст представља „значајно достигнуће“ које подвлачи хитност решавања проблема с којима се суочавају земље широм света, преноси Блиц бизнис.
Он је, међутим, рекао да је погрешно да се од подносилаца захтева да имају важећи аранжман с ММФ-ом, јер ће земље, попут Доминиканске Републике, које су у опасности од екстремних климатских догађаја попут урагана, остати без приступа средствима помоћи.
Зграда Међународног монетарног фонда у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2021
СРБИЈА
ММФ повећао прогнозу раста Србије на 6,5% за ову годину
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала