- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Многи у ЕУ желе да живе у другачијем свету: Орбан објаснио зашто је важна сарадња са Кином

© AFP 2023 / FRANCISCO SECOВиктор Орбан
Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 14.10.2021
Пратите нас
Сарадња између Мађарске и Кине добија све већи и већи значај, рекао је данас мађарски премијер Виктор Орбан, у видео обраћању на свечаном отварању кинеског Међународног сајма за увоз и извоз (ЦИИЕ).
Напомињући да глобална трговина скоро две године трпи негативне ефекте корона пандемије, Орбан је оценио да је криза показала колико смо међусобно зависни и како успешне здравствене и економске мере у једној земљи утичу на опоравак друге, преноси агенција МТИ.
Додао је да је прошла година такође донела "изузетне промене" у светској економији, наводећи да се "расподела економске моћи трансформише пред нашим очима", при чему азијске економије и компаније играју све важнију улогу у обликовању глобалне економије.
Према његовим речима, у Европској унији се, истовремено, води дебата о томе како обликовати свет после ковида.
"Овде, на Западу, влада велико искушење да се поново уведе светски економски поредак заснован на ривалству великих светских сила. То сам већ видео у прошлости. У ствари, пола свог живота сам проживео у таквом свету, када је Запад био против Совјетског Савеза", рекао је Орбан.
Мађарски премијер је нагласио да, међутим, многи у ЕУ желе да живе у свету "заснованом на трговини, безбедности, узајамном поштовању и безусловном признавању међусобног суверенитета", а не у свету који "дефинишу напетости између великих светских сила".
Орбан је поручио да Мађарска зато сматра кључним учешће у кинеском економском развоју, али да је важно присуство Кине као трговинског партнера и инвеститора у Мађарској и централној Европи.
Кантонални увозно-извозни сајам је најстарији и највећи такав догађај у Кини, који два пута пута годишње организује кинески Центар за спољну трговину, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала