Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

На северу Косова мирно али напето, рањени Србин на интензивној нези

© AP Photo / Bojan SlavkovicКосовска полиција у северној Митровици
Косовска полиција у северној Митровици - Sputnik Србија, 1920, 14.10.2021
Пратите нас
На северу Косова је данас мирно али напето. Србин Срећко Софронијевић који је током јучерашње акције приштинских специјалних снага тешко рањен, налази се на интензивној нези и ван је животне опасности, јавља РТС.
Потпредседник Српске листе Игор Симић потврдио је да је јутрос мирно у српским срединама на северу Косова и Метохије, али да су Срби уплашени и бесни и да траже заштиту државе Србије јер, како каже, више не могу да предвиде шта их чека и на какве је акције спремна Приштина.
Симић је рекао да су током јучерашњег упада до зуба наоружаних специјалаца Росу у општину Звечан и северни део Косовске Митровице најдиректније били угрожени животи Срба који су, како каже, голоруки трпели отворену ватру од стране специјалаца.
„Оно што се јуче догодило је неприхватљиво и недозвољено. Пуцало се по породичним кућама у којима су биле бебе труднице, мајке... Наш народ је уплашен, али и бесан, ово више не може да се трпи, не можемо више ни у најгорим сценаријима да предвидимо шта чека Србе на КиМ“, рекао је Симић за ТВ Прва.
Навео је да су, само неколико дана након што су се јединице Росу повукле са Јариња и Брњака и почела примена потписаног споразума, до зуба наоружани специјалци поново упали у српске средине под тобожњим изговором да спроводе акцију у „борби против плазма кекса, кока-коле и фанте“.
Симић је казао да се нигде у свету не спроводи инспекција уз дуге цеви и да се нигде демонстранти, како је Приштина представила српски народ, не разбијају пушчаним мецима.
„Јуче нисмо видели специјалце са штитовима како разбијају демонстранте, видели смо тоне сузаваца, шок бомбе и употребу ватреног оружја по голоруком народу“, казао је Симић.
Нагласио је да су Срби одлучни да остану и опстану на КиМ, а да су од председника Александра Вучића и других државних структура тражили само један одговор: да ли ће држава да стане у заштиту свог голоруког народа или не.
„Како год било, морамо да нађемо начин како да бранимо своје породице и куће, али у томе очекујемо подршку наше државе и свих структура, јер ово је неиздрживо“, рекао је Симић.
Додао је да је јутрос мирно на северу КиМ, али да је, како каже, тако било и јуче све до осам сати, када су упали специјалци Росу.
„Не могу да кажем да је све у реду и да ли управо неко из Приштине шаље специјалце Росу на голорук српски народ. Ситуација је мирна, али тако је било и јуче док Росу нису упале на север, тако је било и пре 20. септембра док специјалци нису дошли на Јариње и Брњак“, казао је Симић.
Подвукао је да је, што се тиче српског народа, ситуација мирна и да је Србима мир преко потребан, али да је, како каже, потребно да и Приштина престане са једностраним акцијама и са слањем до зуба наоружаних специјалаца који „подривају мир и изазивају нестабилност“.
Косовска полиција у северној Митровици - Sputnik Србија, 1920, 14.10.2021
СРБИЈА
„Акција на северу Косова координисана са међународним актерима“
СРБИЈА
Састанак у Рашкој, Срби са КиМ: Немојте да дозволите да нас туку, Вучић: Београд је уз вас
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала