- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

„Шкода“ почиње производњу у Крагујевцу

© AFP 2023 / Michal Cizek„Шкода“ лого
„Шкода“ лого - Sputnik Србија, 1920, 14.10.2021
Пратите нас
„До краја године очекујемо долазак Шкоде у Крагујевац, што је сада већ сасвим извесно“, најавио је градоначелник Никола Дашић.
Компанија „Шкода“ почиње производњу трамваја у МИНД парку у Крагујевцу. У плану је производња тракционих мотора и инжењеринг, до производње комплетних трамваја за купце у централној и источној Европи, али и за друге поруџбине широм Европе, објављено је на сајту Града Крагујевца.

„Ово је велика вест за Србију, Шумадију и Крагујевац. Довели смо озбиљног инвеститора у производњи трамваја. Овим се обезбеђују не само нова радна места, већ и нове прилике за локалне произвођаче, убрзани успон металске индустрије по којој је Крагујевац препознатљив, развој у едукацији кадра у складу са светским трендовима“, истакао је Дашић, који се налази на престижној светској изложби „ЕКСПО 2020 Дубаи“ у посети Пословном центру Републике Србије и српском павиљону у оквиру ове значајне манифестације.

Чешки произвођач такође рачуна на могућу производњу трамваја за Београд, имајући у виду да град планира велико обнављање возила. „Шкода транспортејшен“, која је део ППФ групе, једна је од највећих европских произвођача возила за јавни превоз и железницу.

„Шкода“ у Мајнд парку најважнији корак ка испуњењу визије

„Одушевљени смо успостављањем сарадње са компанијом ’Шкода транспортејшен‘, једним од лидера у области индустрије шинских возила. Имати „Шкоду“ у Мајнд Парку – највећем центру за железничку индустрију на Балкану и заједничку производња шинских возила, представљају најважнији корак у будућем развоју и испуњењу наше визије“, казао је Братислав Милановић, власник и оснивач „Мајнд групе“.
Дуго смо веома успешни у склапању нових уговора на Балкану, па чак и сада учествујемо на неколико тендера за нове трамваје и тролејбусе. Високо ценимо знање и искуство у области производње железничких возила групе Мајнд, који може да нам обезбеди добар производни капацитет за извоз и регион. Поред повећања производње капацитета „Шкода Транспортејшен“ директно у региону где ће се возила испоручивати, ова сарадња такође доприноси смањењу емисију штетних гасова Шкодиних возила“, каже Зденек Мајер, потпредседник и члан Управног одбора „Шкода транспортејшен“ групе.
Иначе, производи компаније „Шкода транспортејшен“ углавном укључују нископодне трамваје, електричне локомотиве, јединице приградских возова, метро возове, електричне аутобусе и тролејбусе. „Шкода транспортејшен“ има неколико подружница у Чешкој, као што су „Шкода електрик“, „Шкода вагонка“ или „Шкода парс“. Међутим, друге компаније су такође у Немачкој, Финској, Мађарској и Русији. У својим компанијама запошљава преко пет и по хиљада људи, пренео је Б92.
„Шкода“ лого - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2021
ЕКОНОМИЈА
Аутомобилска индустрија у кризи: Чешки гигант најавио обустављање производње
Фијат Србија - Sputnik Србија, 1920, 14.10.2021
ЕКОНОМИЈА
У свету влада колапс, да ли је подлегао и крагујевачки „Фијат“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала