- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

„Не плашимо се никога“ – поклич пред одлучујући јуриш Србије

© AFP 2023 / ANDREJ ISAKOVICФудбалери Србије
Фудбалери Србије - Sputnik Србија, 1920, 14.10.2021
Пратите нас
Обећано – испуњено! Пикси и фудбалери Србије најавили су шест бодова у мечевима против Луксембурга (1:0) и Азербејџана (3:1). Квалификације за пласман на Мундијал стаће у утакмицу са Португалијом у Лисабону 14. новембра, као што се и очекивало. Мото генерације је да се не плаши никога, то потврђују речи и селектора и играча, али и легенди.
Фудбалској Србији преостаје само да верује на реч легенди, али не тек тако на „слепо“.
Напротив! Много тога доброг је учињено, промењено откако је у марту стигао Стојковић и народ је (по)вратио веру у национални тим и сада сви нестрпљиво прижељкују велико финале против Роналда, Феликса, Силве и осталих „фудбалских аждаја“.
Систем игре 3-1-3-1-2 у офанзивној формацији, а у дефанзиви 5-1-1-3 функционише, има простора за напредак, пошто Србија само на једном мечу у квалификацијама није сачувала мрежу, и то у Луксембургу (1:0), али ствара се велики број прилика и игра се на гол више.
© Фото : Графика: Chosen11Фудбалска репрезентација Србије
Фудбалска репрезентација Србије - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2021
Фудбалска репрезентација Србије
То је тај офанзивни фудбал на којем инсистира некадашња десетка Југославије, која је идентичан стил игре форсирала на клупама Нагоје и Гвангџоуа, само што са Србијом има далеко више ресурса јер су играчи квалитетнији на свим позицијама, па су резултати дошли до изражаја.
Убедио је Стојковић фудбалску Србију да може с првог места да се одлети у Катар на Светско првенство. У разговору за Спутњик спорт Милош Вељковић је из прве руке потврдио да сви репрезентативци 100 одсто верују у тријумф у Лисабону, док је легендарни голман Сент Етјена и Партизана Иван Ћурковић такође изразио оптимизам поводом свега што је урадио Пикси.
„Добро изгледа ова Пиксијева екипа, фино је то укомпоновао и заиста добро води. Догоди се нека мала несмотреност, као оно с Рајковићем, али грешке се дешавају, а најбитније је да се исправе и да се надокнађују головима“, почео је разговор Ћурковић.
Некадашњи голман Југославије ког смо затекли на мечу Партизан – Трајал у Купу Србије, поручио је у телефонском разговору да и те како верује у Пиксијеве речи да Орлове не занима бараж.
„То ће очигледно бити најтежа утакмица у квалификацијама, али у њој понекад дођу до изражаја неке вредности одређених играча. Сигурно да не треба губити наду. Ми смо екипа способна да направи добар резултат. Заиста верујем да можемо, показали су то момци током квалификација, добро су укомпоновани што се видело против Азербејџана који је пријатно изненадио. Сви су очекивали да играју 'бункер', а они су се показали у добром светлу. Све похвале њиховом изузетном голману који је у неколико наврата имао врхунске интервенције, пре свих када је зауставио ударац Александра Митровића“, истиче легенда Партизана.
Ћурковић који је са Сент Етјеном освојио четири шампионске титуле, а бранио је и у финалу Купа Европских шампиона 1976. године, прокоментарисао је и кикс Рајковића када га је „понела“ лопта па је узео да дрибла, што је Србију коштало примљеног гола.
„Деси се, једноставно... Мала несмотреност која се дешава, али ништа страшно и нешто од чега не треба правити драму. Као што се промаши пенал, промаши шанса, тако и ово може голману да се догоди. Обично голмани гледају коме да додају лопту у таквим ситуацијама, а немају ту способност као играчи да баратају ногама. Вероватно је гледао коме да дода, касније је мало јаче ударио лопту и дао фор, и догодило се то што се догодило. Голманове грешке сви виде као на длану, то је одавно позната ствар. Битна је реакција, коју је Рајковић показао, као и комплетна екипа. Сигурно да је био релаксиран када је пао други, касније и трећи гол“, поручио је Иван Ћурковић.
Спутњик је контактирао и Милоша Вељковића, непосредно пред полетање са београдског аеродрома за Немачку, где је кренуо пут Бремена јер га за викенд очекују клупске обавезе са Вердером.
Искусни штопер нанизао је три утакмице као стартер у најдражем дресу (Ирска, Луксембург, Азербејџан), показавши да Пикси може да се ослони на њега у сваком тренутку.
И заиста, Вељковић му је вратио на најбољи могући начин. Не само да је позади деловао хладнокрвно и самоуверено, већ је успео да упише и асистенцију у Луксембургу када је упослио Душана Влаховића за битна три бода.
„Драго ми је што ми је селектор указао поверење, које сам, надам се, оправдао. Није лако пошто се стално ротирамо у тој последњој линији али мислим да ко год да се нађе на терену, да се одлично разумемо. Одговара ми тај стил игре који мистер форсира,. У репрезентацији сам већ неколико година, имамо пуно заједничких тренинга и утакмица и потпуно ми је небитно да ли сам лево, десно или у средини у тој последњој линији. А што се тиче асистенције, није то била уиграна акција, више је било инстиктивно додавање и његов добар тајминг. Влаховић поседује топ квалитет, имамо три различита страшна шпица - њега, Митровића и Јовића“, искрен је Милош.
Вељковић је био део репрезентације која је била актер Мундијала у Русији 2018. године, па смо из прве руке затражили одговор колико се заправо његова игра променила из периода када је селектор био Крстајић, до данас када сарађује са Стојковићем.
„Мислим да имам доста више искуства, како због утакмица одиграних у клубу, тако и у репрезентацији. Доста су ми се 'успориле' утакмице, много лакше ми пада да доносим брзе одлуке што је за штопера јако битно. Не волим да причам о себи, најбитније је да газимо да смо савладали и Луксембург и Азербејџан и припремили све за финале са Португалијом“, јасан је Вељковић.
Некадашњи штопер Тотенхема и Базела који тренутно са Вердером игра у другој немачкој лиги – Цвајти, нема дилему да Орлови могу да нокаутирају Португалију у Лисабону.
Уз то, Вељковић је потврдио Пиксијеве речи дате Спутњику, да је атмосфера у тиму била мирна и стабилна на полувремену дуела са Азербејџаном чак и после кикса који је доживео Рајковић.
Драган Стојковић Пикси, селектор фудбалске репрезентације Србије - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2021
СПОРТ
Моменат због којег се Србија „заледила“: „Владала је тишина...“ /видео/
Селектор је репортеру Спутњика указао да о свему могу да говоре и играчи, то је овога пута био Вељковић.
„Мирни смо и позитивни. Чак и после тог примљеног гола против Азербејџана, као што је селектор рекао после утакмице, знали смо да ћемо имати наше шансе и да ћемо их искористити и победити. Знамо који је наш квалитет, не плашимо се никога. Поштујемо Португалце, озбиљна су екипа, али 100 одсто верујемо да можемо да их победимо на њиховом терену и изборимо директан пласман на Светско првенство наредне године“, закључио је Вељковић.
Да је тако, потврдио је и селектор Стојковић. Страх не постоји.
„Нисам се бавио калкулацијама, био сам фокусиран на тим, како да га припремим. Био сам убеђен да ћемо играти до краја. Не мислите ваљда да сам мислио да ћемо бити трећи или четврти у групи? На крају, то што сам причао се и дешава. Та последња утакмица одлучује ко иде директно на Светско првенство, а мене интересује прво место. Кад су ми рекли да смо обезбедили бараж, ја сам рекао да ме бараж не занима. Занима ме прво место“, рекао је Пикси после Азербејџана.
Србија је тренутно лидер Групе А са бодом више од Португалије која пре двобоја са Орловима има незгодно гостовање у Даблину Републици Ирској (11. новембар), а онда следи велико финале и судар два добро позната ривала који ће одлучити ко ће директно, а ко кроз „пакао“ баража до Мундијала.
Навијачи Албаније током утакмице против Пољске - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2021
СПОРТ
„Да су Срби ово урадили Албанцима...“ /фото/
Фудбалер Швајцарске Џердан Шаћири - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2021
СПОРТ
Драма око јакне ОВК и Шаћирија се наставља: „Селектор је отео капитенску траку“
Детаљ са утакмице Србија - Азербејџан - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2021
СПОРТ
„Косово је срце Србије!“ – кад најмлађи са Космета воде навијање /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала