- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Уместо српских Дечана, убица српског краља на Цетињу — још само да обавесте и Француску...

© Sputnik / Александар МилачићПодгорица
Подгорица - Sputnik Србија, 1920, 14.10.2021
Пратите нас
Иницијатива једне црногорске невладине организације да се Дечанска улица на Цетињу преименује и назове по атентатору на краља Александра Влади Черноземском, наишла је на осуде у Црној Гори.
Јован Маркуш, некадашњи градоначелник Цетиња, иронично каже да би та невладина организација требало да пошаље иницијативу француској држави да једна улица у главном граду Француске носи име Черноземског, који је пуцао на краља Александра и француског министра иностраних послова Луја Бартуа.
Из „НВО Монтенегро интернационал“ су прије неки дан саопштили да ће цетињском парламенту поднијети иницијативу да умјесто Дечанске у пријестоници та улица носи име Черноземског.

„Добро би било да ту иницијативу упуте и Републици Француској да и у Паризу дају име убице француског министра иностраних послова Луја Бартуа. Да видимо како ће реаговати Француска“, кратко је за Спутњик прокоментарисао Маркуш.

Адвокат Далибор Каварић је за Спутњик, поводом најаве поменуте иницијативе саопштио да је „неопходно да се сви појединци и организације уздрже од изјава, коментара, тема или активности које би представници другачијег мишљења и идентитета схватили као провоцирање или позив на екстремизам“.
Како су тада навели из НВО МИ, након септембарских догађаја на Цетињу који су пратили устоличење митрополита Јоаникија, „ствара се потреба да се из културно-историјске слике црногорске престонице избрише свака асоцијација на српске митове и српску доминацију, те да се из заборава и скрнављења њихове улоге у борби против српских злочина извуку и рехабилитују хероји који су живот дали за очување имена своје домовине и свога народа“.
Подсећају да се атентат у Марсеју на краља Александра Првог Карађорђевића одиграо у уторак, 9. октобра 1934. приликом његове званичне посете Француској, те да га је усмртио Владо Черноземски, припадник Унутрашње македонске револуционарне организације.
Александар Карађорђевић био је син књегиње Зорке, кћерке краља Николе, и рођен је на Ријеци Црнојевића 1888. године у дворцу „Љесковац“, зимској резиденцији свог дједа, тадашњег црногорског књаза. Дјетињство је провео у Црној Гори.
Никшић - Sputnik Србија, 1920, 14.10.2021
РЕГИОН
Црногорци ће се на попису изјашњавати о нацији, вери и језику: Одбијен предлог НВО
Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић и потпредседник Владе Црне Горе Дритан Абазовић - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2021
РЕГИОН
Филигранска игра у Црној Гори: Ако Дритан не попусти, следе избори /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала