- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Бакарна грозница у свету: Драстичан скок за кинеску компанију и сјајна вест за – Србију

© Љ. Алексић/РТБ БорФинансијер првог истражнвања у Бору 1902. био је Ђорђе Вајферт, а по открићу бакарног рудишта постао је први власник рудног поља, на коме ће већ наредне године настати рудник бакра.
Финансијер првог истражнвања у Бору 1902. био је Ђорђе Вајферт, а по открићу бакарног рудишта постао је први власник рудног поља, на коме ће већ наредне године настати рудник бакра. - Sputnik Србија, 1920, 15.10.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Колико год да је кинеска компанија Зиђин већински власник рударско-топионичарског басена Бор, део његовог власништва је и у рукама државе Србије која ће, такође, имати користи од вести да је немало скочила вредност акција Зиђина на берзи, оцена je саговорника Спутњика.
Оно што је у тој вести значајно је разлог раста вредности акција, који је, према писању Маркет воча, на Хонконшкој берзи износио 8,2 посто. Главни је чињеница да ће кинеска компанија до краја године отворити нови рудник бакра Чукару Пеки, за чију је експлоатацију добила дозволу државе Србије. Његова експлоатација ће Србију која је сада пети произвођач бакра у Европи позиционирати на друго место, одмах иза Пољске.
Од почетка прошле године, када је порасла на 9.000 долара по тони, цена бакра је наставила да расте јер су глобалне залихе прилично пресушиле. Инвестицона банка „Голдман Сакс“ сматра да у послењем кварталу ове године треба очекивати значајне несташице тог метала. Отуда и њена оцена да експлоатација рудника Чукару Пеки долази у тренутку када цена бакра на светским тржиштима расте и до краја године би могла да достигне 10.500 долара по тони.

На корист Зиђину, али и Србији

Последица тога је, свакако, и раст вредности акција Зиђина. Неспорно је да ће овакав развој догађаја бити од користи по кинеску компанију која је највећи извозник Србије, са двогодишњим приходом од 1,7 милијарди евра.
За осам месеци ове године извоз је био вредан 556,1 милиона евра, што је најбољи извозни резултрат у Србији.
Саветник у Удружењу за енергетику и рударство Привредне коморе Србије, Мирослав Игњатовић зато сматра да ће ново поскупљење бакра само ићи на корист Зиђина, у чијем је власништву 63 одсто некадашњег РТБ Бор, али исто тако и Србије.

И Србија је власник

„Ми имамо 37 посто власништва над рударско-топионичарским комбинатом тако да и нама одговара скакање цене катодног бакра на светском тржишту. Самим повећањем производње бакра, експлоатацијом новог рудника Чукару Пеки, доћи ће до већег прилива на основу рудне ренте“, објашњава Игњатовић за Спутњик.
Он напомиње да је реално очекивати да на пролеће крене и експлоатација бакра у руднику Чукару Пеки. Пројектована је годишња производња од 3,3 милиона тона руде бакра и злата, а експлоатационе резерве износе 36.990.000 тона руде.
CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/Strale07/Cropped photo / Од пролећа идуће године бакар ће се експлоатисати и из новог рудника Чукару Пеки
Рудник бакра у Мајданпеку - Sputnik Србија, 1920, 15.10.2021
Од пролећа идуће године бакар ће се експлоатисати и из новог рудника Чукару Пеки
Притом је у првој половини године 12 одсто увећана производња из постојећих капацитета, а како је најавио Бенџамин Ђао, главни инжењер компаније Зиђин, очекивања су да на крају 2021. производња буде већа 38 одсто.

Тражња за бакром

Треба искористити тренутак када свет тражи бакар. Игњатовић не сумња да ће то бити тренд и наредних година.

„Залихе у свету нису велике и оне ће, како време буде одмиацало бити и мање. Након што прође ова светска криза која је делом проузрокована пандемијом ковида, а другим делом и због недостатка енергената, доћи ће до развоја индустријске производње, а то ће условити већу потражњу бакра и питање је колико ће резерве да задовоље индустријску производњу“, истиче наш саговорник.

Зато он сматра да за цену бакра не треба да бринемо ни Зиђин, ни ми јер због опоравка привреде и потражње за бакром она сигурно неће падати.

Сигуран посао

А то ће за Србију значити и сигуран посао, не само за 5.700 запослених који у просеку месечно зарађују по 98.700 динара, што је 50 одсто више од републичког просека. Оварање новог рудника Чукару Пеки условиће да околна пратећа индустрија повећа запосленост.
Да се „Србија Зиђин Купер“ на томе неће зауставити потврдио је генерални директор те компаније Јиан Xиминг најавивши да ће укупне инвестиције премашити оне на које се кинеска компанија обавезала Уговором о стратешком партнерству са Србијом. Њиме је било прецизирано да у наредних шест година у заједничку компанију Кинези инвестирају 1,26 милијарди долара, а оне ће, по речима Химинга, достићи 1,9 милијарди.
© Wikipedia / Grozni Laki Већа цена бакра значиће сигурност за 5.700 запослених у Зиђину Србија али и могућност додатног запошљавања
РТБ Бор - Sputnik Србија, 1920, 15.10.2021
Већа цена бакра значиће сигурност за 5.700 запослених у Зиђину Србија али и могућност додатног запошљавања
Игњатовић указује и на то да су овакве околности погодне за инвестирање у производњу производа са већом финализацијом заснованих на бакру. Ваљаоница у Севојну, како подсећа, прави полуфабрикате и ми немамо пратећу индустрију која би користећи бакар као сировину, који је изузетан проводник, правила такве производе. Сада су они посебно тражени у производњи електричних аутомобила, а цена бакра би условила и веће цене производа прерађивачке индустрије, објашњава саветник у ПКС.

Мењамо имиџ

И по оцени професора економике индустрије на Економском факултету у Београду, Љубодрага Савића, нема никакве дилеме да све ове вести везане за Зиђин охрабрују и кинеску компанију, али и Србију.
Колики год део колача да добијемо због успеха Зиђина то је значајно за нас, каже он за Спутњик.
„Ово је добра вест и што се тиче општег имиџа, али је веома важно и за будуће инвеститоре у Србији. Њима такође шаље добру поруку да је држава Србија испунила све своје обавезе, да Зиђин послује без неких нарочитих проблема, да остварује добре резултате. Неком ко размишља о Србији као инвестивционој дестинацији свакако шаље добру поруку да се, ако има дилему, лакше определи“, оценио је Савић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала